/ - FOTO: MAJKE SREBRENICE/PRINTSKRIN
23/05/2024 u 22:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vujović: Rezolucija o Srebrenici je odgovor na "srpski svet‘“

Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da je usvajanje Rezolucije o sjećanju na genocid u Srebrenici odgovor zapadne zajednice na takozvani "srpski svet", koji promovišu Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin i Miloš Vučević.

Vujović je agenciji Beta kazao da zapadna zajednica, odnosno zemlje Kvinte, udaraju Vučića po prstima i podsjećaju da mora da disciplinuje Milorada Dodika (predsjednik Republike Srpske – RS), prenosi Nova.rs.

- Rezolucija je i upozorenje da Srbija do septembra mora da uskladi svoju politiku sa spoljnom politikom Evropske unije (EU). Pješčani sat će uskoro iscuriti, kao i strpljenje Zapada-  naveo je on.

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o Srebrenici

Kazao je da se Zapad umorio Vučićevom kupovinom vremena i da sada traži da se dosledno sprovedu Francusko-njemački plan i Ohridski aneks, uključivši i član 4 koji zahtjeva da se Srbija ne protivi prijemu Kosova u međunarodnim organizacijama.

- Od Vučića i njegove vlade se bez odlaganja očekuje da omoguće Rio Tintu da počne s iskopavanjem litijuma i drugih ruda radi uklanjanja zavisnosti Zapada od Kine i njene tehnologije i baterija, ne samo na frontu električnih automobila, već i šire. Rezolucijom o Srebrenici, Zapad podsjeća Vučića da su mu omogućili da krade izbore, vara demokratske principe, ali da to ima svoju cijenu koju sada Srbija i srpski narod moraju da plate -  istakao je Vujović.

Naglasio je da je Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici samo prvi račun, a da sledeći tek dolaze.

Vujović je rekao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama ponašao kao vođa navijača.

Vučić se ogrnuo zastavom nakon glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

- Ogrtanjem srpske zastave oko ramena, Vućić nas je podsjetio da je vođa navijača i da mu je to zvanje možda i najvažnije -  kazao je bivši šef Misije savezne Republike Jugoslavije u UN.

- Aleksandar Vućić je promašio datum dolaska u Njujork, misleći da je kraj avgusta i da ide da bodri Đokovića (Novak). Ali ne, stigao je na politički Grend slem i prošao kao badly loser (loš gubitnik). A imao je kraj sebe najjačeg aplauz majstora (Marko Đurić) i branio onih čuvenih pet prema nula. Porazi se ponavljaju, a tabela to pokazuje. Da bi se porazi izbjegli neophodno je da imate strategiju, koncepciju i taktiku kako da pobijedite. Vučić od toga ništa ne posjeduje -  rekao je Vujović.

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 04:18