Drakić u Vašingtonu potpisala Memorandum o saradnji u oblasti turizma / - PKCG
22/05/2024 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Drakić u Vašingtonu potpisala Memorandum o saradnji u oblasti turizma

Predsjednica Privredne komore (PKCG) Nina Drakić potpisala je u Vašingtonu Memorandum o saradnji u oblasti turizma, zajedno sa predstavnicima komora zemalja Zapadnog Balkana.

Ona je učestvovala u radu Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji su 20. i 21. maja, u Američkom kongresu u Vašingtonu, organizovali Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća.

Senatorka Jeanne Shaneheen i kongresmen John Moolenaar dali su podršku ovom projektu, na kojem su učestvovali predstavnici administracije i poslovne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ekonomski forum je okupio vladine zvaničnike, poslovne lidere i stručnjake iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova i Srbije, koji su razgovarali o načinima za unapređenje regionalne i transatlantske saradnje u više oblasti.

„Diverzifikacija energije, prelazak na zelenu energiju, uključujući najsavremenije tehnologije“, „Da li je vrijeme za prisustvo američke banke na Zapadnom Balkanu?“, „Da li su se bankarski propisi poboljšali i koji su izazovi“ i „Kako unaprijediti saradnju u turističkoj industriji između Jugoistočne Evrope i Sjedinjenih Država“, samo su neke od tema o kojima se razgovaralo tokom foruma.

Drakić je govorila tokom panela Regionalna saradnja: Prevazilaženje barijera i unapređenje trgovine, u kojem je učestvovala zajedno sa direktorom kancelarije za Evropu i Evroaziju, Ministarstva trgovine SAD, Kameronom Verkerom, predsjednikom Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Vukovićem, predsjednikom Privredne komore Kosova Lulzimom Rafunom, koordinatorkom u Privrednoj komori Sjeverne Makedonije Danielom Mihajlovskom Vasilevskom i savjetnikom predsednika Privredne komore Srbije Nenadom Đurđevićem. Moderator panela bila je viša stručna saradnica u Atlantskom vijeću Ilva Tare.

image

Drakić u Vašingtonu potpisala Memorandum o saradnji u oblasti turizma

- PKCG

Tokom panela, konstatovano je da je turistička saradnja zemalja Zapadnog Balkana i SAD važan put za jačanje njihove sveukupne ekonomske saradnje, rast i razvoj na novim osnovama usmjerenim na evropsku integraciju zemalja ovog regiona.

Drakić je kratko predstavila aktivnosti koje realizuje PKCG na unapređenju ambijenta za poslovanje i internacionalizaciji crnogorske privrede, kao i ekonomske trendove u našoj državi.

image

Nina Drakić

- PKCG

Ona smatra da ne treba posebno objašnjavati važnost turizma za ekonomije Crne Gore i država regiona, pa je raduje što se intenziviranje privredne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama upravo inicira u ovom sektoru.

Prema njenim riječima, forum predstavlja odličnu priliku za promociju regiona Zapadnog Balkana koji treba da kreira zajedničku turističku ponudu i prezentuje netaknutu prirodu, jedinstvo kulture, tradicije, prirodne ljepote i razne atrakcije „na području koje je potpuno neotkriveno i jedinstveno, a samim tim i interesantno za turiste iz SAD”.

- Daleka tržišta, kao što je tržište SAD, podrazumijevaju regionalne programe. Saradnjom koja uključuje javni sektor, privatni sektor i civilno društvo, kroz multilateralno partnerstvo i participativni proces, stvaraju se uslovi za rast turističkog prometa u oba pravca - navela je Drakić.

Drakić je sa saradnicima prisustvovala i tematskim panelima iz oblasti bankarstva, energetike, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Drugog dana foruma, Drakić je, zajedno sa predstavnicima komora zemalja Zapadnog Balkana, potpisala Memorandum o saradnji u oblasti turizma. Riječ je o prvom koraku u okviru realizacije projekta Jačanje transatlantske turističke saradnje između privrednih komora Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država.

Koordinator projekta Željka Radak Kukavičić kazala je da je ovim činom stvorena platforma za realizaciju projekata koji su od zajedničkog interesa.

- Na nama je, da govoreći zajedničkim glasom, na tržištu SAD privučemo pažnju, ali na jedan drugačiji, pozitivan način. Zajedničke inicijative iz oblasti turizma koje u nekoj formi već postoje u regionu veoma su značajne i ovo je korak više na putu ubrzavanja saradnje kako bi došli do konkretnih projekata koji će doprinijeti rastu turističkog prometa i jačanju ekonomija svih zemalja - rekla je Radak Kukavičić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 20:22