Fešta od mimoze, ribe i vina / Foto: Miloš Samardžić
17/02/2024 u 22:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rekordna posjeta na Fešti od mimoze, ribe i vina u Herceg Novom

Posjetioci tradicionalno najpopularnije svečanosti Praznika mimoze, uživali su uz more u mediteranskoj muzici i kulturno-umjetničkom programu

Berba mimoze – fešta od mimoze, ribe i vina okupila je danas duž hercegnovske rivijere preko 35 000 gostiju iz gradova Crne Gore i regiona, prevazišla očekivanja i donijela izuzetno dobru zabavu. Posjetioci tradicionalno najpopularnije svečanosti Praznika mimoze, uživali su uz more u mediteranskoj muzici i kulturno-umjetničkom programu, po sunčanom danu i proljetnjih 17 stepeni.

Rijeka gostiju pratila je svečani defile mažoretki, trombonjera, Gradske muzike HN, Mjesne muzike Đenović i Maškara koji se od Kumbora kretao ka Đenoviću, gdje je nastupao bend Trio Mare, a potom i do Baošića gdje su za odličnu atmosferu bili zaduženi klapa Stari kapetan i bend Trio gušt.

Predsjednik Mjesne zajednice Baošići Đuro Cvjetković ističe da su zadovoljni i domaćini i gosti, a kako bi sve njih spremno dočekali, pripremili su za 30-50% više posluženja.

image

Fešta od mimoze, ribe i vina

Foto: Miloš Samardžić

- Baošići su danas prepuni, što pokazuje ispunjenost smještajnih kapaciteta. Na 12 vatri smo pržili ribu, imamo 1500 kilograma ribe, kao nikada do sada, duplirali smo mimozu u odnosu na prethodne godine pa je podijeljeno oko 350 kilograma, imamo tradicionalne sponzore vina i piva – od Plantaža smo dobili 200 litara, mi smo kupili dodatnih 500, a od Nikšićke pivare smo dobili i 1300 litara piva - kazao je Cvjetković.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je potvrdio da 55. Praznik mimoze obara rekorde, ali i da ispunjava ono što se očekivalo – danas na rivijeri  35 000 gostiju.

- Veliki je broj gostiju iz naših gradova prijatelja i pobratima, gradova iz Crne Gore i regiona, tu su i ambasadori i predstavnici diplomatskog kora iz različitih država… To sve potvrđuje da se svi oni vrlo rado odazovu našem pozivu i zaista su puni pozitivnih utisaka kako i na koji način se ove godine Praznik organizovao - kazao je predsjednik Katić.

image

Fešta od mimoze, ribe i vina

Foto: Miloš Samardžić

U pogledu turističke sezone, on je dodao i da „ako se po jutru dan poznaje, možemo očekivati rekordnu godinu“.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović ističe da se Praznik mimoze pokazao kao veličanstven događaj koji je važan ne samo za Herceg Novi i lokalnu turističku privredu, već i kompletnu Crnu Goru, jer je putokaz kako lokalne samouprave mogu dati svoj doprinos i organizovati događaje koji će dovesti brojne goste iz regiona.

- Znamo da se sinoć u Herceg Novom tražio krevet više, što dovoljno govori o tome da je lokalna samouprava na čelu sa predsjednikom Katićem zaista odradila odličan posao  i ova manifestacija je na ponos ne samo Herceg Novom, već i cijeloj Crnoj Gori. Naravno, kao resorno ministarstvo i kao Vlada,  uvijek ćemo se truditi da doprinosimo ovakvim i sličnim manifestacijama i stvarima gdje možemo konstruktivno da utičemo. Herceg Novi je prepoznao da želi da mu sezona traje ne samo u ljetnim mjesecima, već tokom cijele godine i zato upućujem sve pohvale na račun organizatora - kazao je Martinović. 

Ambasador Sjeverne Makedonije, prof. dr Zećir Ramčilović je u Herceg Novom i na Prazniku mimoze drugi put, a posebno ističe pozitivnu energiju i gostoprimstvo Novljana.

- Ovo je stvarno prelijepo i sama tradicija Praznika prevazilazi nacionalni i regionalni značaj. Tu je i naša delegacija iz Bitolja, koji je Herceg Novom pobratimski grad, a na Salonu vina imamo i jednu vinariju. Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Herceg Novi ovako spajaju ljude i šire lijepu i pozitivnu energiju - istakao je Ramčilović.

Predsjednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić nije krio zadovoljstvo posjetom programima Praznika mimoze.

- Utisci su zaista izvanredni i potvrdilo se ono što smo na kraju krajeva i znali: organizatori jedne ovakve manifestacije su sjajan tim koji krasi sjajna energija. Zato 55. Praznik mimoze izgleda ovako božanstveno. Po broju posjetilaca se može vidjeti da će i ove godine biti pun pogodak i ja sam siguran da će svi koji posjete manifestaciju uživati u zaista bogatom sadržaju koji je pripremljen - kazao je predsjednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić i naglasio da je ponosan na činjenicu da su Opštine Herceg Novi i GO Zvezdara  potpisale Sporazum o saradnji i bratimljenju, što pokazuje da je saradnja moguća u raznim vidovima – turizmu, sportu, kulturi, obrazovanju i zdravstvu.

Zamjenica načelnika Foče Vesna Rašević istakla je odličnu saradnju sa Herceg Novim.

- Ovdje se osjećam sjajno kao i svaki put kada dođem. Saradnja je intezivirana nakon našeg bratimljenja na svakom nivou - kazala je Rašević.

Svečanosti su prisustvovali i ambasadori SAD, Rumunije, Ruske federacije, NR Kine, Mađarske, Rumunije, Turske, Bugarska, Srbije i Bosne i Hercegovine, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić, kao i delegacije više od 15 gradova prijatelja i pobratima Herceg Novog.

Organizatori 55. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, JUK Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi, a kompletan program možete pogledati na praznikmimoze.me.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:24