/ foto: k.m. - ilustracija
20/08/2023 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sezona trpi zbog nedolaska turista iz Rusije: Prije sankcija i zamrzavanja imovine Rusi ostvarivali 3.470.593 noćenja u CG

Vjerovali ili ne, za šest mjeseci ove godine broj dolazaka i noćenja ruskih državljana u kolektivnom smještaju iznosio je svega 55.757

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da su prihodi od 453 miliona eura od turizma dobra vijest, ali da su su razlozi inflacija i veliki broj Ukrajinaca i Rusa koji privremeno borave u Crnoj Gori. Kako je objavio na Tviteru, tek kada se utvrdi njihov uticaj na turizam, znaće se stvaran rast, piše AdriaTV.

Ipak, prostim poređenjem sa 2019. godinom dolazimo do zaključka koliko smo mogli zaraditi da nismo u potpunosti uveli sankcije Rusima, ukinuli direktne letova, a mnogima zamrznuli i imovinu.

Prije četiri godine, prema zvaničnim podacima Monstata, u Crnoj Goru je boravilo 384.689 ruskih državljana. Koliko su za nas bili značajni kao turisti najbolje govori podatak o broju noćenja, gdje su bili ubjedljivo prvi. Precizno, Rusi su te rekordne 2019. godine ostvarili nevjerovatnih 3.470.593 noćenja.

Vjerovali ili ne, za šest mjeseci ove godine broj dolazaka i noćenja ruskih državljana u kolektivnom smještaju iznosio je svega 55.757.

Jasno je da bi prihodi bili drastično veći da su tu tradicionalni gosti. Novac koji je godinama završavao u nšaoj državnoj kasi, sada je preusmjeren u azijske zemlje, ali i Tursku, koja je ove godine destinacija koju najviše posjećuju Rusi i koja bilježi rast broja turista.

Turska je jedna od malobrojnih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji. To su pravdali činjenicom da ne žele udare na svoju ekonomiju, pogotovo u turizmu, gdje imaju impresivan rast, za koji su velikim dijelom zasluženi gosti iz Rusije.

Sa druge strane, Crna Gora, koja je tradicionalno godinama bila zemlja broj 1 za ljetovanje Rusa, odlučila se na uvođenje sankcija i zamrzavanje imovine i to bez odluke suda.

Već više od godinu nema ni direktnih letova, a broj dolazaka Rusa je daleko ispod onog na koji smo navikli.

Ustavni sud treba uskoro da se izjasni i da li je u skladu sa Ustavom zamrzavanje imovine ruskim državljanima, a ukoliko se potvrde sumnje pravnih stručnjaka, koji su upozoravali da nije, Crna Gora će se naći u problemu jer će se suočiti sa tužbama za nadoknadu štete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:09