Ranko Jovović / - FOTO: PRTSC/MINA
04/05/2024 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Jovović: Predstojeća sezona bi trebalo da nadmaši prethodnu

Predstojeća ljetnja turistička sezona bi, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta, trebalo da nadmaši prošlogodišnju, saopštio je predsjednik Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore (PKCG), Ranko Jovović i dodao da je budućnost Crne Gore u agroturizmu.

Optimistična očekivanja, prema njegovim riječima, potvrđuju saobraćajne gužve i izletničke ture u predsezoni, kao i dobar buking hotelskih kapaciteta i najave za glavnu sezonu.

- Dobro je da su hoteli bukirani, da je najava jako dobra, kao i predsezona, što vidimo po saobraćajnim gužvama i izletničkim turama na primorju. Svjedoci smo da je jako puno turista već krenulo sa aspekta kruzera i izleta i da to već daje određene rezultate koji ukazuju na to da će ovo biti jedna rekordna sezona - rekao je Jovović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da se neke situacije, nažalost, i dalje ponavljaju, te da se nada da će radovi na putnoj infrastrukturi na primorju biti završeni vrlo brzo, kako bi turisti mogli nesmetano da borave u Crnoj Gori.

- Nedavno smo imali sjednicu Odbora u vezi sa praćenjem naredne ljetnje sezone, na kojoj smo donijeli 23 zaključka. Tu smo taksativno naveli probleme koje bi trebalo riješiti i to smo proslijedili Vladi - kazao je Jovović.

On je saopštio da je prethodna ljetnja turistička sezona bila rekordna i da su, prema podacima Centralne banke, ostvareni prihodi 1,52 milijarde eura, što je rast od 44 odsto u odnosu na 2022. godinu i 38 odsto više nego 2019. godine.

- Ukupno učešće prihoda od turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP) u prošloj godini je 22,13 odsto, što jasno ukazuje na veliki značaj tog sektora za crnogorsku ekonomiju. Ako uzmemo da turizam generiše i saobraćaj, poljoprivredu, trgovinu i ostale usluge, onda je taj procenat još veći i pokazuje da je turizam motor crnogorske privrede - naveo je Jovović.

On je kazao da je, i pored rekordnih prihoda, prethodne sezone zabilježen rast troškova u dijelu zarada, nedostatka radne snage i nabavke, zbog čega poslovni rezultati nijesu bili na očekivanom nivou, ali da su turistički poslenici, uprkos svemu, zadovoljni.

Jovović smatra da je siva ekonomija najveći problem crnogorskog turizma, kao i da bi država trebalo da preduzme odgovarajuće inspekcijske i ostale mjere koje bi doprinijele njegovom rješavanju.

Tender za zakup plaža odložen za jesen

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 17:15