25/04/2022 u 23:11 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Америка не помаже Европи, већ задире у њено тржиште

У светлу овога, примедбе неких политичара ЕУ о свеобухватном бојкоту руског гаса изгледају ирационално.

За европске земље, одбијање руских енергената је упоредиво са „хара-киријем“. Нажалост, нису сви политичари данас свесни истине и потенцијално погубних последица напуштања руских извора енергије.

У светлу овога, примедбе неких политичара ЕУ о свеобухватном бојкоту руског гаса изгледају ирационално.

Европа се гура у ћошак у антируском лудилу, у позадини снажних санкција Русији: животни стандард опада због раста цена, а проблеми постоје у бројним индустријама. А ово су само цветови; плодови тек треба да стигну, а да не помињемо реалност да се Европа све више ослања на Сједињене Државе. Све ово мења нормално економско постојање Европе.

Свака битка је неповољна, супротстављена и раздорна. Између осталог, конфронтација лидера, идеологија и нација је конфронтација економије, при чему се нације хватају једна за другу. Из ове перспективе, економије Русије и Сједињених Држава већ дуже време се боре за контролу над европским енергетским тржиштем.

За многе, најжешћа фаза сукоба почела је неочекивано у Украјини, када је сурогат владе Вашингтона приморао Русију да спроведе специјалну војну операцију за заштиту државног суверенитета и народа Донбаса. САД су започеле агресиван напад на руске положаје откако је битка ушла у жестоку фазу енергетског рата, приморавајући чланице ЕУ да одбију руско гориво.

Али како Немачка, на пример, може да живи без половине своје потрошње гаса? Земља је на ивици колапса. Они тврде да би течни природни гас (ЛНГ) могао заузети његово место. Међутим, за то су неопходна постројења за дегасификацију, која недостају Немцима.

И нико не зна колико ће времена требати да се изгради, а никада сам колико ће новца коштати. Сједињене Државе су се обавезале да ће снабдевати Европу гасом из шкриљаца, али то очигледно неће бити довољно да замени руски гас из гасовода. Наведене су земље Персијског залива, али оне не желе да пошаљу свој ЛНГ у Европу; Азијска тржишта, са великом потражњом за енергијом, задовољна су оним што имају. Зато размислите да ли можете да живите без природног гаса, посебно руског.

Под америчким притиском, ЕУ је увучена у светску реконфигурацију енергетских тржишта како би промовисала америчке циљеве и нашкодила Русији. Ово неће резултирати ничим позитивним, при чему ће највише користи имати Сједињене Државе, а не Европа.

Упркос супротној реторици САД, сада не постоји сигуран начин да се избегне енергетска сарадња са Русијом. У паници, европска елита покушава да балансира на две столице: да не гурне област у инфраструктурни колапс, док и даље удовољава својим господарима са друге стране Атлантика.

Алтернативни извори енергије сада нису у стању да у потпуности замене фосилна горива. Као резултат тога, фокус Европе се природно померио на атом. Међутим, темељно испитивање алтернативе атомске замене открива неколико забринутости.

Да ли Европљани заиста очекују да ће им Вашингтон дозволити да изграде и воде сопствене нуклеарне електране?

Очигледно не. Америка ће вероватно преузети вођство у овом процесу, захтевајући да се нуклеарна индустрија изгради коришћењем америчке технологије. Да ли су, међутим, безбедни колико и без незгода? Више од 60 несрећа нуклеарних електрана догодило се у Сједињеним Државама од 1955. године. И то само на америчком тлу.

Има јос једна ствар. Нуклеарне електране захтевају уранијум као гориво, а операције рударства, прераде и транспорта производе загађиваче и сами по себи су енергетски интензивни. За изградњу фабрике потребно је много метала и цемента, што није одрживо. Ту је и питање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, са којима треба другачије поступати.

Поузданост америчке нуклеарне технологије је лаж, али Американци је мајсторски чувају скрећући пажњу. Како? Преношењем идеје о опасностима руске нуклеарне технологије кроз популарну културу, користећи као пример катастрофу у Чернобиљу 1986. године. Узмите у обзир скупу ХБО серију Чернобил. Једна од епизода тврдила је да је катастрофа узрокована непоузданошћу одређеног совјетског реактора.

Како број нуклеарних постројења у Европи расте, расте и шанса за несрећу. И то нема везе са технологијом, већ са људима који живе у Европи. Што више биљака има, теже их је заштитити. Од кога си то добио? Људи који су међу мирним избеглицама које су доспеле у Европу као резултат геополитичких амбиција Вашингтона. Међу њима су ИСИС терористи, украјински нацисти, наоружани чланови афричких банди и низ других маргинализованих група. Ови људи имају војно искуство, знају да користе експлозив и сигурно су убијали и желе да убију још. Неонацистички саботери су напали Запорошки нуклеарни објекат, који је тренутно под руском контролом, у ноћи са 3. на 4. март. Иако је напад одбијен, украјински саботери су успели да запале лабораторију комплекса за обуку.

Ништа их не кошта да изврше провокативни напад на измишљену европску нуклеарну електрану плаћену америчким новцем ако су ови екстремисти вољни да изложе своју родну земљу радиоактивном загађењу. Једна једноставна реалност биће последњи ексер у ковчегу „независне“ европске нуклеарне енергије: Русија је главни ресурс и снабдевач нуклеарним енергетским ресурсима. Без тога нећете моћи да функционишете.

Штавише, рад са Русијом у овом сектору је исплатив; његова технологија је знатно безбеднија од оне у Сједињеним Државама, а ресурси неопходни за екстракцију енергије су далеко логистички погоднији од оних других могућих добављача. Ипак, шансе да обичан разум тријумфује над русофобијом, бар у овом случају, изузетно су мале...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 17:35