Ilustracija / - UNSPLASH
21/12/2023 u 11:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čitaoci portala Dan su za zabranu upotrebe mobilnih telefona u školama

Na nivou Crne Gore postoje škole koje su već usvojile pravilnike, a one koje nisu imaju rok do početka drugog polugodišta

Čitaoci portala Dan smatraju da treba zabraniti korišćenje telefona u školama. Preko 80 odso čitalaca odlučilo se za opciju "da, u potpunosti", u našoj anketi "Treba li zabraniti upotrebu mobilnih telefona u školama". Za opciju "da, djelimično" opredijelilo se oko 14 procenata čitalaca portala, a da upotrebu telefona ne treba zabranjivati u školskim objektima je oko pet odsto korisnika našeg veb portala.

image

Rezultati ankete

portal Dan

Podsjetimo, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nedavno je  uputilo nedavno inicijativu školskim odborima svih obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori da razmotre mogućnost djelimične zabrane upotrebe mobilnih telefona u osnovnim i srednjim školama.

Oni se pozivaju na izvještaj Agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, u kojem se navodi da je prekomjerna upotreba mobilnih telefona vrlo često povezana sa lošijm postignućima učenika, te da je upućen globalni apel vezan za ograničenje ili zabranu upotrebe mobilnih telefona u obrazovnim ustanovama.

Na nivou Crne Gore postoje škole koje su već usvojile pravilnike, a one koje nisu imaju rok do početka drugog polugodišta.

Potpuna zabrana podrazumijeva da djeca u školu ne donose mobilne urađeje, dok bi kod djelimične zabrane postojao interni pravilnik gdje bi se odredilo u kojim situacijama djeca smiju da koriste telefone dok su u školi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:25