Mandić i Milatović / -FOTO: RTCG
07/12/2023 u 16:20 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASK protiv Mandića i Milatovića vodi po četiri, a protiv Đukanovića dva postupka za provjeru zakonitosti postupanja

ASK vodi dva postupka protiv Đukanovića zbog mogućeg kršenja Zakona o sprečavanju korupcije

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) vodi 10 postupaka protiv naјistaknutiјih bivših i sadašnjih funkcionera u Crnoј Gori, i to po četiri protiv predsјednika Skupštine i države Andriјe Mandića i Јakova Milatovića, a dva protiv bivšeg predsјednika Crne Gore Mila Đukanovića. Kako su iz ASK kazali "Danu", protiv novog predsјednika Vlade Miloјaka Spaјića ne vodi se niјedan postupak.

– ASK vodi dva postupka protiv bivšeg javnog funkcionera Mila Đukanovića zbog mogućeg kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije. Postupci će biti završeni u zakonom predviđenom roku. Sve odluke Agencije u predmetima pokrenutim protiv javnih funkcionera, bilo da je u njima utvrđeno ili nije utvrđeno kršenje zakona, javno su dostupne na internet stranici naše institucije, koja i time pokazuje transparentnost u radu.< Agencija se ne bavi dnevnopolitičkim temama, niti vodi postupke u skladu sa interesima i željama pojedinih nevladinih organizacija i dijela javnosti, već to radi isključivo u zakonom propisanoj proceduri – tvrde iz ASK, na čiјem јe čelu Јelena Perović.

Agencija, kako dodaјu, vodi jedan upravni postupak protiv јavnog funkcionera Jakova Milatovića zbog mogućeg kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

– Protiv javnog funkcionera Milatovića pred nadležnim prekršajnim sudovima u toku su i tri prekršajna postupka, od kojih se dva odnose na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a jedan na Zakon o sprečavanju korupcije. Agencija vodi četiri upravna postupka protiv javnog funkcionera Andrije Mandića zbog mogućeg kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Protiv javnog funkcionera Milojka Spajića Agencija ne vodi nijedan postupak – precizirali su iz ASK u odgovorima na pitanja "Dana".

Skoro 1.500 postupaka protiv funkcionera

Iz ASK preciziraju da je protiv aktuelnih javnih funkcionera pokrenuto 945 prekršajnih postupaka, a protiv bivših 541. Zbog nepredavanja redovnog godišnjeg izvještaja o imovini i prihodima, sudovima za prekršaje prijavljeno je 738 aktuelnih javnih funkcionera; zbog nepredavanja izvještaja 30 dana po stupanju na funkciju, podnijete su prijave protiv 142 funkcionera, dok je 59 vršilaca vlasti procesuirano jer su dostavili netačne i nepotpune podatke o imovini. Iz ASK preciziraju da su šest funkcionera prijavili jer u roku od 30 dana nijesu obavijestili Agenciju da su prešli na novu funkciju.

Što se tiče bivših javnih funkcionera, 363 su procesuirana jer nijesu predali izvještaj o imovini i prihodima godinu ili dvije po prestanku funkcije, a 178 jer tu obavezu nisu ispunili 30 dana po odlasku sa javne funkcije.

ASK je za devet mjeseci ove godine pokrenula 1.486 prekršajnih postupaka protiv javnih funkcionera zbog neprijavljivanja imovine i prihoda ili dostavljanja netačnih podataka, a sudovima je prijavljeno 945 aktuelnih i 541 bivši funkcioner. Kako pokazuju podaci te institucije, tokom 2016. godine, kada je ASK počela sa radom, pokrenuta su 323 prekršajna postupka; 2017. bilo ih je 354, 2018. taj broj je porastao na 385, da bi u 2019. pao na 347.

Tokom 2020. pokrenuta su 442 prekršajna postupka, a 2021. ta brojka je više nego duplirana i sudovima su podnijete 1.002 prijave, a godinu kasnije 1.057, dok su ove godina, do kraja septembra, rekordi iz ranijih godina oboreni sa 1.486 prijava. U Agenciji, kojoj se često spočitava da je pristrasna, kažu da rade objektivno i da su im na meti i bivši, ali i funkcioneri nove vlasti.

– Broj pokrenutih prekršajnih postupaka u prvih devet mjeseci u ovoj oblasti veći je od godišnjeg nivoa prvih šest godina rada ASK, što je prvenstveno generisano većim brojem pokrenutih prekršajnih postupaka koji se odnose na nedostavljanje redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini u zakonskom roku. Postupajući neselektivno, Agencija je pokrenula prekršajne postupke i protiv bivših i protiv novoimenovanih javnih funkcionera – saopštili su iz ASK-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 18:47