/ - SRDJA BOLJEVIC
23/06/2023 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ASP: Prodali Porto Montenegro, a porez platili na Malti

Kako saopštavaju, kompanija Montport Capital je u martu 2015. godine premjestila svoje sjedište iz Danske na Maltu. Iza Montport Capital, koji je u Danskoj registrovan u januaru daleke 2006. godine, je većinski stajao kapital pokojnog kanadskog milijardera Pitera Manka

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) apelovala je danas da se ispita prodaja kompleksa Porto Montenegro, s obzirom na informacije da raniji vlasnik porez nije platio u Crnoj Gori.

- Zato što je prvo premjestio sjedište svoje danske kompanije na Maltu, a zatim formirao kćerku kompaniju takođe na Malti i za 175 miliona eura joj prodao Adriatic Marinas, koji gazduje Portom Montenegrom, pa ga zatim kćerka kompanija prodala investicionom fondu iz Dubaija, nekadašnji strateški partner vlade je očito računao na povoljniji poreski režim na Malti, zbog čega Crna Gora nije imala posebnih poreskih koristi od tih transakacija - podaci su Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Kako saopštavaju, kompanija Montport Capital je u martu 2015. godine premjestila svoje sjedište iz Danske na Maltu. Iza Montport Capital, koji je u Danskoj registrovan u januaru daleke 2006. godine, je većinski stajao kapital pokojnog kanadskog milijardera Pitera Manka, a danska firma bila je osnivač tivatskog Adriatic Marinas, koji upravlja Portom Montenegro.

- Lokacija nekadašnjeg vojno remontnog zavoda u Tivtu prodata je 2006. godine, dok je kupoprodajni ugovor stupio na snagu u drugom dijelu 2008. godine - pojašnjavaju u ASP.

Podaci ASP-a pokazuju da je, nakon prebacivanja sjedišta Montport Capital na Maltu, u novembru 2015. restrukturiranjem došlo do spajanja dvije tivatske kompanije –Adriatic Marinas i Adriatic Marinas Services, a zatim je u martu naredne godine Montport Capital na Malti registrovao kćerku kompaniju Montport Investment, na istoj adresi na kojoj se nalazi i majka kompanija.

- Već početkom aprila 2016. Montport Capital sa kćerkom firmom Montport Investment zaključuje ugovor o prenosu udjela u Adriatic Marinas za kupoprodajnu cijenu od 175 miliona eura, a zatim Montport Investment u maju 2016. prodaje vlasništvo firmi PM Holding (ova firma je osnovana aprila 2016. godine i njen krajnji vlasnik je Investment Corporation of Dubai). U času kada je zaključen ugovor o prenosu udjela između Montport Capital i Montport Investment, osnovni kapital Adriatic Marinas je iznosio nešto preko 78,5 miliona eura - navodi se u saopštenju.

Razlog ovakvim poslovnim koracima osnivača Adriatic Marinas, kako je saopšteno, treba tražiti u privilegovanom poreskom sistemu na Malti i osnivač je očito bio veoma dobro upoznat sa zakonskim poreskim olakšicama u evropskim jurisdikcijama. U Crnoj Gori se plaća porez na kapitalnu dobit i tada je njegova stopa bila devet odsto, a tehničko-neustavno-manjinska vlada je nedavno obznanila da se bavi slučajem prodaje Porta Montenegra i utvrđuje da li je morao biti plaćen porez na kapitalnu dobit.

- Ako je suditi po javno raspoloživim podacima, Crna Gora ima zaključen ugovor sa Maltom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Iza kompanije Montport Capital stoji niz drugih kompanija, registrovanih većinom na off shore destinacijama. Samo jedna kompanija ostvaruje najveći broj akcija, dok ostale imaju manji broj akcija - kaže se u saopštenju.

U ASP-u navode da se projekat Porto Montenegro danas označava luksuznim, a inostrani partner je svojevremeno praktično diktirao ključne uslove da bi investirao u tu lokaciju, pokazuju podaci u posjedu ASP-a.

- U tom smislu je posebno bio indikativan zahtjev da dobije zakup morskog dobra na čak 90 godina, iako toliki rok nije imao uporište u tadašnjem zakonskom okviru, kao i povlašćeni poreski režim za jahting turizam, zbog čega je samo po osnovu povlastica za gorivo država Crna Gora za deceniju ostala uskraćena za najmanje 80 miliona eura - zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 05:45