за малика / - Гугл
02/01/2023 u 14:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Banka hrane najavljuje besplatan obrok za Božić: Opštine i Vlada ozbiljnije da razmatraju problem beskućništva

Navodi se da je i broj siromašnih nepoznanica za Crnu Goru

Banka hrane pozvala je upravu Glavnog grada i ostale lokalne samouprave, kao i Vladu Crne Gore, da ozbiljnije razmatraju problem beskućništva i najavila besplatan Božićni ručak 7. januara u Podgorici.

-Mi ni danas ne znamo koliko beskućnika živi na teritoriji Crne Gore, a kamoli da možemo govoriti o organizovanoj i sistemskoj pomoći ljudima bez doma- kaže se u saopštenju.

Navodi se da je i broj siromašnih nepoznanica za Crnu Goru.

-Da broj ugroženih daleko nadilazi broj korisnika socijalne pomoći govori samo jedan podatak, a to je da je 65 odsto tražilaca jednokratne pomoći, nije primalac socijane pomoći- kazala je direktorica Banke hrane Marina Medojević.

Ona je ocijenila da jednokratna davanja ne rješavaju problem siromaštva već su veoma često način zloupotrebe.

-Sva davanja u državi od lokalnog nivoa, NVO, svih ministarstava, moraju biti pod jednom okvirom, kako bi se konačno ravnopravno dijelilo ono čime raspolažemo- kazala je Medojević.

Ona smatra da je socijalno stanovanje način umanjenja problema velikog broja podstanarskih porodica i beskućnika.

-Do izgradnje novih stanova potrebno je što prije adaptirati napuštene i objekte koje nisu privedene namjeni- rekla je Medojević.

Ona je podsjetila da se najveća količina hrane baca za vrijeme praznika i zamolila građane da umjesto da hranu bace, poklone je onima koji imaju manje od njih ili doniraju nekoj od narodnih kuhinja.

-Oslobađanjem poreza na donacije hrane, više hrane bi stiglo do siromašnih, a smanjilo bi se bacanje hrane koje je višestruko loše- poručila je Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:53