Crnogorski tim za spasavanje na terenu u Turskoj / privatna arhiva/portal Dan
09/02/2023 u 12:30 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bešović: Naš tim u Turskoj već postiže rezultate, uskoro šaljemo i medicinsku ekipu

Direktor Direktorata kazao je za portal Dan da je Crna Gora dobila poziv za pomoć i od Sirije i da se već razmatra modul pomoći

Ekipa crnogoskog tima za traganje i spasavanje nalazi se u turskom gradu Hataj. Izuzetno su teški uslovi, okolnosti su veoma nepovoljne jer je čitavo područje razoreno zemljotresom, kazao je za portal Dan Miodrag Bešović, direktor Direktorata za zaštitu i spasavanje.

image

Miodrag Bešović

- VLADA

- Loša je logistika, oko obezbjeđivanja hrane i smještaja. Njih 23 smješteno je u jednom šatoru. Čitavi tim broji 23 čovjeka, od toga 18 iz lokalnih službi zaštite i spasavanja. To su ljudi koji su završili najviše stepene obuka za spasavanje i pretragu terena u slučaju zemljotresa. Oni rade na terenu svakog dana, imaju svoje područje koje pokrivaju. Oni su priključeni slovenačkom timu koji ima pse tragače  u ruševinama - kazao je Bešić.

”S obzirom na srazmjer Crne Gore, na našu veličinu u mogućnosti, to je izuzetno velika podrška da vidimo da iz Evrope i regiona, države koje imaju mnogo više kapaciteta, veće države sa nekoliko miliona stanovnika šalju iste ekipe, s istim brojem spasilaca kao i mi

On ističe da su naši spasioci aktivni svakog dana i već su postigli prve rezultate, spasili su jednu žensku osobu iz ruševina.

- Oni su stvarno dobra ekipa, već postoje prvi rezultati. Oni su nastavili da rade, da pretražuju taj teren i nadamo se još nekim dobrim rezultatima, da nađu još preživjelih osoba a koji su pod ruševinama - kazao je Bešić.

image

Crnogorski tim za spasavanje na terenu u Turskoj

privatna arhiva/portal Dan

Direktor Direktorata je naveo da te misije samo traganja i spasavanja ne traju dugo.

- Misije ne traju dugo, to je maksimum sedam dana. Poslije toga idu medicinski timovi i humanitarne pomoći. Tako da će naša ekipa biti tamo sedam do deset dana. Mi već danas pripremamo taj medicinski tim koji će ići u Tursku. Ministarstvo zdravlja je već formiralo jedan tim koji se za sada od 12 ljudi, odnosno dva ljekara i deset medicinskih tehničara - kaže Bešović.

image

Crnogorski tim za spasavanje na terenu u Turskoj

privatna arhiva/portal Dan

Nada se da će i medicinski tim ubrzo poći tamo.

- S obzirom na srazmjer Crne Gore, na našu veličinu u mogućnosti, to je izuzetno velika podrška da vidimo da iz Evrope i regiona, države koje imaju mnogo više kapaciteta, veće države sa nekoliko miliona stanovnika šalju iste ekipe, s istim brojem spasilaca kao i mi. Tako da Crna Gora stvarno daje svoj maksimum da pomogne građanima Turske - ističe Bešović.

image

Crnogorski tim za spasavanje na terenu u Turskoj

privatna arhiva/portal Dan

Istakao je da smo dobili poziv za pomoć i od Sirije.

- S obzirom na to da je tamo neuređen sistem primanja pomoći, malo je otežano, ali će se morati izaći u susret i Sirijcima. U kom vidu još nije donesena odluka. Problem je logistika. Sirija je i zemlja zahvaćena ratom i oni nemaju izgrađen ni njihov sistem primanja pomoći. Ako neka ekipa pođe, neko mora tamo da ih sačeka, da im obezbijedi smještaj i hranu. U Turskoj koja je ozbiljna i uređena država to to teško ide, jer je veliko područje koje je ugroženo zemljotresom. Mi se nadamo da ćemo uspjeti da nađemo model da se pomogne i Siriji - kazao je Miograg Bešović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:48