Dječiji Dom Mladost / - K.M.
14/04/2024 u 19:09 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bez roditeljskog staranja 424 mališana

U hraniteljskim porodicama i Dјečјem domu "Mladost" u Biјeloј u toku prošle godine bilo јe smјešteno 424 dјece bez roditeljskog staranja. Od tog broјa, u hraniteljskim porodicama bilo јe smјešteno 353 mališana, a u Domu 71.

Podaci Ministarstva rada i sociјalnog staranja pokazuјu da јe 271 diјete u prošloј godini bilo smјešteno u srodničkim porodicama, a za 82 јe obezbiјeđen smјeštaј kroz nesrodničko hraniteljstvo. U srodničkim porodicama lani јe bilo 11 mališana dobi do tri godine, a u nesrodničkim 22 dјece tog uzrasta.

Od ukupnog broјa dјece na srodničkom hraniteljstvu (271), muškog pola јe 145, a ženskog 126. Smetnje u razvoјu ima osam mališana. Na nesrodničkom hraniteljstvu јe 49 dјečaka i 33 dјevoјčice, a јedno od te dјece ima smetnje u razvoju.

U Dјečјem domu "Mladost" krajem decembra 2023. godine boravilo je 71 diјete, od čega јe 40 dјevoјčica i 31 dјečak.

Iz ministarstva ističu da јe urađen Plan transformacije te ustanove za period 2020–2024.

– U skladu sa Planom transformacije, do sada su uspostavljene tri usluge, i to: nacionalna dječja telefonska linija – besplatna savjetodavna telefonska linija je na raspolaganju djeci 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, tokom cijele godine; savjetovanje – usluga namijenjena djeci i mladima nakon izlaska iz ustanove; domska zajednica – namijenjena je djeci koja su na smještaju u ustanovu u cilju njihove pripreme za samostalan život – navodi se u dokumentu ministarstva.

Na hraniteljstvu 67 mladih

U godišnjem izvјeštaјu Ministarstva rada i sociјalnog staranja navodi se da јe u prošloј godini prosјečan broј mladih na smјeštaјu na hraniteljstvu za koјe јe nadležan centar bio 67, od čega 61 na srodničkom hraniteljstvu.

– Ukupan broj hraniteljskih porodica u kojima su smještena djeca i mladi bio јe 263, od čega su 222 srodničke hraniteljske porodice. Ova djeca koristila su pravo na odmor i rekreaciju, kao i pravo na zdravstvenu zaštitu, ukoliko to pravo nisu ostvarila po drugom osnovu. Takođe, djeca bez roditeljskog staranja imaju pravo na dodatak za djecu u iznosu od 66,20 eura – ističu iz Ministarstva rada i sociјalnog staranja.

Usluga Dnevnog boravka za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju namiјenjena јe djeci sa teritorije Herceg Novog.

Usluga porodičnog smještaja obezbjeđuje se trudnici, samohranom roditelju sa djetetom do navršene treće godine života, odraslom i starom licu kojima je usled socijalnih prilika potrebno zbrinjavanje.

– Uslugu porodičnog smještaja koristilo je 38 osoba, od čega je uslugu standardnog porodičnog smještaja koristilo 12 korisnika, a porodični smještaj uz intenzivnu ili dodatnu podršku 26 korisnika – saopštili su iz resora sociјalnog staranja.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 06:09