Crna Gora - NATO; opala podrška članstvu u Alijansi / - FOTO: SHUTTERSTOCK
15/03/2024 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Broj građana koji bi da napusti NATO porastao za 12 odsto

Izvještaj Alijanse pokazao je da Crna Gora za odbranu troši 128 dolara po glavi stanovnika

To je pokazalo je izvještaj Alijanse za prošlu godinu.

Za izlazak Crne Gore iz NATO-a glasalo bi 44 odsto crnogorskih građana, dok bi za ostanak države u tom savezu glasalo 46 odsto, prenosi Pobjeda.

U poređenju sa prethodnim izvještajem, broj onih koji bi napustili NATO porastao je za 12 odsto, dok je broj podržavalaca za opao dva odsto.

Da NATO smanjuje mogućnost da će strana nacija napasti Crnu Goru, smatra 46 odsto ispitanika u državi, dok 33 odsto smatra da to nije slučaj.

Prema posljednjem izvještaju, Crna Gora je u prošloj godini izdvojila za odbranu 106 miliona euro, što je 24 miliona više nego godinu prije.

Izvještaj je pokazao da Crna Gora za odbranu troši 128 dolara po glavi stanovnika, prenosi MINA.

Podaci iz izvještaja pokazuju da bi većina građana članica Alijanse glasalo da njihova država ostane članica NATO-a na referendumu (66 odsto), što je pad u odnosu na isti period prethodne godine, kada je ostanak u savezu podržavalo 70 odsto građana.

Predstavljajući izvještaj, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je svijet postao opasniji, ali da je NATO ojačao.

- Podaci su jasni: javna podrška NATO-u je izuzetno jaka – sa obje strane Atlantika. Da se glasanje održi danas, ogromna većina građana širom savezničkih zdržava glasala bi za NATO - rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:41