Broj stanovnika / - CDT
02/08/2023 u 10:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Broj stanovnika Crne Gore se smanjuje od 2018.godine

Prema zvaničnim procjenama u 2022. godini iz Crne Gore se odselilo 1.951 lice više nego što se doselilo. Sa druge strane, umrlo je 47 lica više nego što se rodilo. Stoga, ukupna populacija smanjenja je za 1.998 lica ili za 0,33 odsto u odnosu na godinu ranije

U posljednjih pet godina, ukupan broj stanovnika Crne Gore se konstantno smanjuje usljed niske stope nataliteta i odlaska mladih iz zemlje. Ukupna populacija Crne Gore smanjenjena je za 0,34 odsto 2021. godine, zbog povećanog mortaliteta u periodu pandemije koronavirusa, kada je zabilježena najveća stopa mortaliteta od Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz CDT-a.

- Međutim, iako se u 2022. godini mortalitet vratio na očekivani nivo, ukupan broj stanovnika se i dalje smanjuje po istoj stopi, ali ne zbog pandemije već zbog većeg odliva stanovništva. To su podaci koje su Društvo statističara i demografa (DSD) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predstavili u analizi „Zašto Crnoj Gori nije stalo do sopstvenog stanovništva?“. Nakon dužeg perioda usporenog, ali ipak pozitivnog rasta ukupne populacije, stanovništvo Crne Gore od 2018. godine dobilo je novo demografsko obilježje - smanjenje ukupnog broja stanovnika, navodi se u saopštenju.

Prema zvaničnim procjenama u 2022. godini iz Crne Gore se odselilo 1.951 lice više nego što se doselilo. Sa druge strane, umrlo je 47 lica više nego što se rodilo. Stoga, ukupna populacija smanjenja je za 1.998 lica ili za 0,33 odsto u odnosu na godinu ranije.

- Iako prisutna u prethodnom periodu, imigracija ili doseljavanje nije bila dovoljna da kompenzuje prirodni i mehanički odliv stanovništva Crne Gore, zbog čega bilježimo smanjenje ukupnog broja stanovnika. Trenutno u Crnoj Gori, najvećim dijelom zbog aktuelne imigracije uslovljene dešavanjima nakon agresije Rusije na Ukrajinu, boravi preko 80 hiljada stranca a čini se da ovaj dio stanovništva još uvijek nije obuhvaćen kroz zvanične procjene ukupnog stanovništva koje trenutno živi na teritoriji naše zemlje kao uobičajenom mjestu boravka, navodi se u saopštenju.

Dodaju da DSD i CDT već drugu godinu za redom pripremaju studiju u kojoj prikazuju negativne demografske tokove i skreću pažnju na nedostatak adekvatne populacione politike kojim bi se ti tokovi mogli zaustaviti.

- Godinama unazad pokušavamo alarmirati društvo, javnost i donosioce odluka na negativne pojave u  našoj državi, koje su za dugoročnu posljedicu imale upravo gubitak najznačajnijeg resursa - stanovništva. Nadamo se da su ovi i drugi nalazi koje smo predstavili u publikaciji, dovoljan razlog da briga o populacionim kretanjima Crne Gore nađe svoje mjesto u javnim politikama, ali ne samo kroz finansijske podsticaje u izbornim godinama, već kroz dugoročnu i pažljivo kreiranu podršku za cjelovit razvoj pojedinca od njegovog rođenja do kraja života, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:39