Ilustracija / - BS
18/04/2024 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

BS: Izborom VDT-a stvorene i formalne pretpostavke da se krene u procesuiranje ratnog zločina u Kaluđerskom lazu

Izborom vrhovnog državnog tužioca stvorene i formalne pretpostavke da pravosudni organi Crne Gore konačno krenu u procesuiranje zločina u Kaluđerskom lazu, ocijenili su u Bošnjačkoj stranci (BS).

U toj partiji kazali da je 25 godina od ratnog zločina u Kaluđerskom lazu, u kojem su pripadnici Vojske Jugoslavije, bez ikakvog povoda ubili civile albanske nacionalnosti, a među kojima je bilo djece, žena i staraca koji su, bježeći od rata na Kosovu, utočište potražili u Crnoj Gori, prilika je da iskažemo pijetet i prisjetimo se žrtava tog zločina.

- Podsjećamo, iako je ovo bio najmasovniji zločin na tom području, u kojem su od 18. aprila do 21. maja ubijene 22 osobe albanske nacionalnosti, još niko nije odgovarao za ubistva ljudi u selu Kaluđerski Laz. Smatramo da su izborom Vrhovnog državnog tužioca stvorene i formalne pretpostavke da pravosudni organi Crne Gore konačno krenu u procesuiranje tog zločina - navedeno je u saopštenju BS-a.

HRA: 25 godina od zločina u Kaluđerskom lazu

Bez suštinskog suočavanja s prošlošću, kako kažu u BS-u, nema ni trajnog pomirenja u društvu, ali ni govora o istinskoj pravdi.

- U tom smislu, ohrabruje nas skorašnja izjava VDT-a Milorada Markovića, da će procesuiranje svih ratnih zločina biti njegovo lično, ali i strateško opredjeljenje Državnog tužilaštva i da su predmeti ratnih zločina prioritet. Marković je to i saopštio u nedavnom susretu sa predsjednikom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem. Zbog toga, u danima kada je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope preporučila prijem Kosova u tu organizaciju, kada je Nacrt rezolucije kojom se 11. jul 1995. proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, važno je da u Crnoj Gori bude pokrenut proces kako bi se do kraja istražio ratni zločin u Kaluđerskom Lazu, kao i svi drugi ratni zločini, a da nalogodavci i počinioci ovog i drugih ratnih zločina budu kažnjeni - zaključeno je u saopštenju.

CGO: Obaveza Crne Gore da obezbijedi pravdu za žrtve Kaluđerskog laza i njihove porodice

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 07:55