/ - FOTO: SNP
24/05/2024 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čagorović: Država ne smije okrenuti leđa djeci žrtvama seksualnog nasilja

Radmila Čagorović, predsjednica Asocijacije žena SNP Podgorica, poručila je da država ne smije okrenuti leđa djeci žrtvama seksualnog nasilja.

Asocijacije žena Opštinskog odbora SNP-a Podgorica reagovala je zbog sve blaže kaznene politike prema osuđenima za seksualno nasilje nad djecom koju sudska vlast  u Crnoj Gori sprovodi u poslednje vrijeme.

- Najnovija presuda za koju je javnost saznala je iz barskog Osnovnog suda, čijom odlukom je Baranin osuđen na 20 dana zatvora za krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu maloljetne djevojčice - navode u saopštenju.

Predsjednica Asocijacije Radmila Čagorović, podsjetivši i na prošlonedeljnu odluku Apelacionog suda da se okrivljenom za višestruko silovanje djeteta kazna smanji sa 15 na osam godina, izrazila je nevjericu i zabrinutost za lošu sudsku praksu koju stvaraju ovakve presude.

Presuda Osnovnog suda u Baru: Samo 20 dana zatvora za napastvovanje maloljetnice

-Strašno je dozvoliti atmosferu da se u jednom društvu bilo koja jedinka osjeća ugroženom. Ovakvim presudama stvaramo atmosferu da nijedno dijete i roditelj u Crnoj Gori ne osjećaju sigurnost. Država je ta koja mora stati u zaštitu najranjivih i najosjetljivijih kategorija stanovništva, a to su definitivno naša djeca- kazala je Čagorović.

Ona je dodala da će žene SNP-a uvijek reagovati na slične pojave i da neće dozvoliti dodatnu viktimizaciju žrtve.

-Apelujemo na savjest ali i zakonsku obavezu ljudi koji čine sudsku vlast, pozivajući na osnovna ljudska a posebno dječija prava,  da svaki sudija prilikom donošenja presude u slučajevima seksualnog nasilja nad djecom, hiljadu puta preispita svoju odluku- poručila je ona.

Čagorović podsjeća da su statistike o seksualnom nasilju tek vrh ledenog brijega. Zbog osjećaja krivice, bespomoćnosti, srama, straha od reakcije ili prijetnji zlostavljača, djeca ne prijavljuju nedjelo i ne traže pomoć. 

- Ne smijemo dozvoliti da im u rijetkim slučajevima, kada se i usude da prijave, država i institucije okrenu leđa-  poruka  je Asocijacije žena podgoričkog Opštinskog odbora.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 07:30