/ FOTO: LAZAR RUZIC
21/05/2024 u 21:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čestitke povodom Dana nezavisnosti

Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti 21. maja, 18 godina od kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Udruženje pravnika: Da nadjačamo nacionalizam, sekularizam i klerikalizam

Udruženje pravnika čestita svim građanima Crne Gore Dan Nezavisnosti uz želju da svojim pregnućem i posvećenišću svojoj domovini izgrade crnogorsko društvo kao zajednicu pravde, jednakosti, solidarnosti i napretka.

- U uvjerenju da je moguć i ostvarljiv cilj da Crna Gora bude prva naredna članica Evropske Unije, Udruženje pravnika će sa svoje strane dati pun doprinos izgradnji boljeg i pravednijeg duštva kao preduslova da Država Crna Gora ostvari svoje punopravno članstvo u zajednici evropskih prosvijećenih i demokratskih država Evrope", piše u saopštenju.

Da bi se i taj cilj ove generacije Crnogoraca postigao, potrebno je, kažu, da građansko društvo nadjača nacionalizam, sekularizam, klerikalizam, pravna država selektivnu "pravdu", institucionalna i funkcionalna demokratija samovolju i političku destrukciju. Da je Vječna Crna Gora! - poručuju iz Udruženja pravnika.

 

Nevladin aktivista iz Biјelog Polja Željko Đukić uz čestitiku povodom 21. maja poručio: I sјever јe Crna Gora

Ove godine, dok obilježavamo ovaј značaјan državni praznik, želimo posebno staviti fokus na razvoј sјevera naše zemlje. Sјever Crne Gore trenutno zaostaјe, a ima ogroman potenciјal koјi deceniјama niјe iskorišćen, kaže Željko Đukić, nevladin aktivista iz Biјelog Polja.

- Na ovaј dan, dok slavimo, pozivamo sve građane, privrednike i političke subјekte da zaјednički radimo na razvoјu sјevera. Očekuјemo da svi zaјedno, uz međusobno poštovanje i saradnju konkretno pomognete manje razviјene opštine na sјeveru. Priјe svega, potrebno јe hitno nastaviti zaustavljene infrastrukturne i turističke proјekte. Intezivirati radove na infrastrukturi, poјačati podršku poljoprivredi, turizmu i drugim sektorima. Srdačna i priјateljska čestitka povodom 21. maјa Dana nezavisnosti Crne Gore - kazao јe Đukić.

 

Vujović: Budućnost je svijetla za nas Crna Goro

Svim građankama i građanima Crne Gore, želim srećan 21. maj, jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji naše zemlje, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

“Proslavljamo ovaj dan sa ponosom, dok razmišljamo šta možemo da uradimo bolje i više da bi našu mladu demokratiju, koja je jedini pravi put, održali u pravom pravcu, kako bi stigli tamo gdje demokratska društva stižu kad jačaju sposobnost da sebe vide cijelovito i da sebe vide iskreno”, navela je ministarka u čestitci.

Šta radimo kako treba, pita, gdje griješimo?

“Radimo da ispravimo nepravde i da pod našom zastavom svi budu jednaki, stvoreni jednaki, da svako ima priliku. A to podrazumjeva da poznajemo jedni druge, da poštujemo jedni druge i sve različitosti koje nas čine jedinstvenim. Vjerujem da je na ovoj generaciji politačara i ovoj Vladi, u kojoj ponosno radim za dobrobit naše zemlje, dok stvaramo novu istoriju na evropskom putu, da kreiramo prave državničke politike koje će sve šire uključivati one koji su ranije bili isključeni, marginalizovani, diskriminisani”, dodala je Vujović.

Dok stvaramo nove vrijednosti na koje ćemo biti ponosni i dok kreiramo nove mogućnosti koje probuđuju naše potencijale – čuvajmo našu kulturnu baštinu i bogato kulturno nasleđe. Ponosni na postignuto, srećni zbog onoga što slijedi! Budućnost je svijetla za nas, Crna Goro, zaključila je ministarka.

 

Vuković čestitao Dan nezavisnosti: Ne smijemo propustiti istorijsku priliku da postanemo dio EU

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, čestitao je svim građanima i građankama Crne Gore Dan nezavisnosti.

- Sa dodatnim elanom, u vremenu pred nama nastavićemo borbu za bolji Nikšić, dajući doprinos izgradnji bolje Crne Gore - države koja pripada svakom građaninu i u kojoj je svaki građanin jednak u pravima. Zahvaljujući snažnoj političkoj volji da krenemo u beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije, te odlučnosti da sprovedemo brze i efikasne reforme, osigurali smo stabilnost i otvorili vrata Evropske unije. Moramo biti svjesni važnosti aktuelnog političkog trenutka i istorijske prilike koju ne smijemo propustiti, jer pridruživanje evropskoj porodici osigurava razvoj, prosperitet, sigurnost, socijalnu pravdu - rekao je Vuković.

Predsjednik SO naglašava da su jedinstvo i sloga naši važni aduti na EU-putu.

- Zajednički, uz međusobno poštovanje i uvažavanje, moramo nastaviti da čuvamo multietnički i multivjerski sklad. A, čuvajući jedni druge, čuvamo i Crnu Goru, i gradimo puteve svijetle budućnosti za sve - zaključio je Vuković.

Živković: Crna Gora danas obilježava jedan od najsvjetlijih datuma u svojoj istoriji

Crna Gora danas obilježava jedan od najsvjetlijih datuma u svojoj istoriji. Osamnaest godina je prošlo od najljepše zore koja nam je svanula 21. maja 2006. godine, dana kada smo svijetu pokazali da je na Balkanu moguće civilizovano se izboriti za državni suverenitet i samostalnost, kazao je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

- Iza nas je osamnaest godina mukotrpnog rada na izgradnji Crne Gore kao demokratske države, orijentisane ka evropskim vrijednostima, suživotu različitosti, vladavina prava i poštovanju ljudskih prava. Demokratska partija socijalista bila je i ostala na kormilu ovih vrijednosti - kazao je Živković.

Danas, kako kaže, nažalost, naša država  prolazi kroz perod teških izazova, izložena udaru retrogradnih politika koje nas vraćaju u davno prevaziđenu prošlost, na čelu sa pojedincima koji uskopartijske i lične interese stavljaju ispred državnih interesa. 

Uvjeren je da će građani Crne Gore, baštineći svoju slobodarsku tradiciju, znati da sačuvaju ono najsvetije - obnovljenu nezavisnost, status međunarodno priznate države, koja krupnim koracima ide prema članstvu u Evropskoj uniji. 

- Samo svoji na svome, svi zajedno, vođeni željom da stvaramo uslove za dostojanstven život svih u našoj državi, uspjećemo u namjeri da od Crne Gore napravimo lijepo mjesto za život, društveni i ekonomski napredak - ističe Živković.

Svim građankama i građanima Crne Gore, ma gdje se trenutno nalazili, u svoje ime i u ime Demokratske partije socijalista čestitam 21. maj, Dan Nezavisnosti Crne Gore.  Da je vječna - poručuje u čestitki.

 

Injac: Dužni smo da budemo dostojni bogate i slavne istorije

Gradonačelnica Podgorice Olivere Injac u ime Glavnog grada i u svoje lično ime, svim građankama i građanima čestitala je 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore.

- Ovaj dan simbolizuje našu zajedničku snagu, jedinstvo i posvećenost izgradnji prosperitetne i demokratske države. Dužni smo da budemo dostojni bogate i slavne istorije, a kao donosioci odluka u suverenoj, međunarodno priznatoj državi, budemo pokretači razvoja koji će osigurati bolju budućnost za generacije koje dolaze. U proteklih 18 godina, Crna Gora je usmjeravala procese da dostigne konsolidaciju demokratije i ekonomije, vladavinu prava i stabilnost institucija, navela je Injac.

Kako je dodala, dinamičan nastavak procesa integracija u Evropsku uniju, ekonomski razvoj Crne Gore, uz snaženje demokratskih procesa i vladavine prava, ohrabruju da će, ostvarivanjem tih ključnih ciljeva naša država postati dio razvijene porodice EU članica.

- Neka nas ovaj dan podsjeća na važnost solidarnosti i zajedničkog rada za dobrobit svih građanki i građana Podgorice i Crne Gore. Srećan Dan nezavisnosti i želim da u narednim godinama Crna Gora ostvari rezultate za ponos, istakla je Injac.

 

Milović: Samo zajedno možemo ostvariti sve ciljeve

Ministar pravde Andrej Milović čestitao je Dan nezavisnosti.

- Današnji dan je prilika da se prisjetimo naše bogate istorije, hrabrosti i odlučnosti koje su u Crnoj Gori uvijek značile slobodu. Na ovaj poseban dan, slavimo našu zajedničku prošlost, ali i gledamo ka budućnosti sa nadom i odlučnošću da izgradimo pravednije i prosperitetnije društvo za sve nas. Samo zajedno možemo ostvariti sve ciljeve i nadati se još većim uspjesima u godinama koje dolaze. Neka nam ovaj Dan nezavisnosti, ali i svaki naredni, donese radost, ponos i zajedništvo, poručio je Milović.

 

Vujović: Često je bilo “što biti ne može”

Ivan Vujović, predsjednik SDP, saopštio je da Crna Gora danas slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj milenijumskoj istoriji kada je voljom svojih građana obnovila nezavisnost.

- Nakon decenije lutanja i slijeđenja tuđih interesa, godine uoči referenduma bile su godine ubrzanog sazrijevanja, emancipacije, spoznavanja sebe, svoje istorije i potrebe da budemo dio modernih i civilizovanih evropskih društava. Crne Gora se nikada brojevima nije mogla objasniti. Ona je trajala kroz vjekove uprkos moćnijima, većima, uprkos tome što je mnogima smetala ali niko nikada nije uspio da slomi crnogorski otpor, prkos i bezgraničnu ljubav prema državi. Često je bilo “što biti ne može”. Zato je moć i snaga Crne Gore uvijek bila nemjerljivo veća od brojeva kojima se ona iskazivala. Moć trajanja i čvrstine kakvog teško da ima premca, naveo je on.

Kako je istakao, možda smo neke bitke gubili ali je na kraju Crna Gora uvijek pobjeđivala.

- Nema sumnje da će pobijediti i sada jer izazovi pred kojima smo danas su mali u odnosu na ono što smo savladavali mnogo puta. Srećno punoljetstvo obnovljenoj vječnoj Crnoj Gori, poručio je Vujović.

 

Krapović: Slobodna i bezbjedna Crna Gora da bude svima u srcu 

Crna Gora danas slavi 18. godišnjicu od obnove nezavisnosti, a građanke i građani uživaju slobode bezbjedne države, koja je dokazala da je, uprkos aktuelnim bezbjednosnim izazovima na globalnom planu, punopravan član evroatlantske porodice, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović čestitajući 21. maj svim građankama i građanima Crne Gore, kao i pripadnicima Vojske Crne Gore i Ministarstva odbrane koji na današnji dan časno predstavljaju našu državu u svijetu.

Ministar Krapović je podsjetio da mir, saradnja, razumijevanje i međusobno poštovanje različitosti koje krase našu državu nemaju alternativu, te da nam ta načela moraju biti imperativ.

- Slobodna i bezbjedna Crna Gora mora svima biti u srcu, ali ne zaboravimo da su i dobri regionalni odnosi sa našim susjedima podjednako važni, naveo je.

Krapović je poželio svima da nam ovaj Dan nezavisnosti, ali i svaki naredni, protekne u slozi i zajedništvu te nas podstaknu da ga obilježavamo ponosno i složno, bez obzira na sve različitosti koje krase naše društvo. 

 

Abazović: Kroz istoriju smo prošli trnovit put, ali je vrijedilo

Danas slavimo 18 godina nezavisnosti naše države. Kroz istoriju prošli smo trnovit put ka slobodi. Ali vrijedilo je, Crna Gora ima čemu da se raduje, saopštio je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović povodom Dana nezavisnosti Crne Gore koji se obilježava danas.

- U prethodne tri godine radili smo mnogo na boljoj distribuciji pravde širom naše države. Sada zajednički treba da radimo na većem ekonomskom blagostanju. Crna Gora treba da postane zemlja članica Evropske unije (EU), a u zajedništvu, tolerantnoj atmosferi i promovisanju multikulturalizma - nijedan cilj nije nedostižan. U tome ime, želim da vam čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, da se uvijek gledamo u dobru i da u zajedništvu postižemo sve ono što naši građani zaslužuju. Živjela Crna Gora, zaključio je Abazović.

 

Đeljošaj: Odlučno ostajemo na kursu reformi koje sprovodimo u saglasju sa evroatlantskim prijateljima

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj uputio je svim građankama i građanima čestitku povodom Dana nezavisnosti Crne Gore. 

- Svim građankama i građanima čestitam Dan nezavisnosti, sa željom da sjećanje na višegodišnje napore za izgradnju države zasnovanu na slobodi, dostojanstvu i napretku, budu podsticaj u godinama koje nam predstoje, u kojima ćemo krunisati naš evropski put, naveo je Đeljošaj.

On je poručio da odlučno ostajemo na kursu reformi koje sprovodimo u saglasju sa evroatlantskim prijateljima, svjesni činjenice da se snaga i nezavisnost države ogleda u ekonomskom napretku, vladavini prava - snažnim i nezavisnim institucijama i građanski orijentisanom društvu.

- Da ostanemo za primjer - država predvodnica regiona i principijelna saveznica svim globalnim snagama koje se zalažu za mir, prosperitet i odbranu građanskog suvereniteta, zaključio je potpredsjednik Đeljošaj.

 

Pejović: Nakon tranzicije vlasti, situacija u našoj zemlji konačno bolja

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku povodom Dana nezavisnosti – 21. maja:

- Danas Crna Gora obilježava jedan od najznačajnijih datuma u njenoj istoriji – Dan nezavisnosti. Ovaj dan nas podsjeća na 21. maj 2006. godine, kada su građani prije 18 godina na referendumu donijeli odluku o obnovi svoje državnosti i nezavisnosti. Većinska odluka građana Crne Gore da naša zemlja preuzme punu odgovornost za svoju budućnost znači i neophodnost dalje afirmacije građanskog društva i demokratskih principa, zasnovanih na ravnopravnosti, poštovanju ljudskih prava i različitosti.  Zalaganje za mir, toleranciju i saradnju, kako unutar naših granica, tako i sa našim susjedima i međunarodnim partnerima, mora biti u srcu svih naših napora, naveo je on.

Kako je istakao, s ponosom se može reći da je, nakon tranzicije vlasti, situacija u našoj zemlji konačno bolja - nova Vlada, posvećena strateškom cilju da Crna Gora bude punopravna članica Evropske unije, istovremeno predano radi na unapređenju ekonomije, vladavine prava i jačanju institucija.

- Rezultati koji su postignuti u rekordno kratkom roku omogućavaju nam da sa više optimizma gledamo u budućnost. Pozivam sve građane Crne Gore da ovaj praznik provedu u duhu zajedništva i solidarnosti. Neka nas ovaj dan inspiriše da zajedno radimo na daljem razvoju naše države, da čuvamo i unaprijeđujemo dostignute vrijednosti, i da nastavimo da gradimo budućnost u kojoj će svaki građanin Crne Gore moći da ostvari svoj puni potencijal. U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, čestitam vam Dan nezavisnosti i želim vam puno uspjeha, mira i blagostanja, poručio je Pejović.

 

Spajić: Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana mandata i života

 

Martinović: Značajan napredak u procesu evropskih integracija

Ministar turizma Vladimir Martinović povodom Dana nezavisnosti poručio je da Crna Gora ostaje poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, bogatoj istoriji i toplini svog naroda.

- Posebno želim da istaknem naš značajan napredak u procesu evropskih integracija. Kao zemlja koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji, predano radimo na ispunjavanju kriterijuma i reformi koje će osigurati bolju budućnost za sve naše građane. Evropska perspektiva donosi nove mogućnosti za razvoj, saradnju i napredak na svim poljima. Neka mir, prosperitet i zajedništvo budu zajednički imenitelj svih nas, naveo je on.

 

Bogdanović: Brojni izazovi su iza nas, mnogo obaveza je pred nama

Crna Gora je zemlja svih njenih građana, ma koje nacije i vjere bili, njihova jedina kuća, matica i zemlja iznad koje je nebo plavo kao nigdje drugo, poručio je povodom Dana nezavisnosti Boris Bogdanović, šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokratske Crne Gore.

- Naša različitost najveća je naša snaga, ali i temelj borbe za bolje sjutra i društvo jednakih šansi. Danas ispisujemo najljepše stranice crnogorske istorije - na korak smo od evropske porodice naroda i svakodnevno ulažemo svu snagu i koristimo sve raspoložive resurse da se 2028. pred Crnom Gorom otvore vrata Evropske unije. Brojni izazovi su iza nas, mnogo obaveza je pred nama, ali vođeni jedinstvenim ciljem i idejom evropske, moderne i uspješne Crne Gore, svaka prepreka je mala i premostiva. Nedavno donošenje novog progresivnog modela naknada za novorođenčad, vraćanje dječijih dodataka, naknada majkama, većih staračkih naknada, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, većih penzija i plata samo je još jedan od eksera zakucanih u građevinu zvanu evropska Crna Gora i jedini pravi način dokazivanja ljubavi prema domovini, čuvanja njenih građana i njene suverenosti. Uvjeren da ćemo svaki naredni Dan nezavisnosti dočekivati bliži punopravnom članstvu u evropskoj porodici naroda, 2028. naše granice postati vječno evropske, a da će se uz crnogorski barjak vijoriti barjak Evropske unije, još jednom svim našim građankama i građanima želim srećan Dan nezavisnosti. Živjela Crna Gora, naveo je Bogdanović.

 

Milatović: Svi zajedno treba da radimo na punopravnom članstvu u EU

 

Borovinić Bojović: Na nama јe da državni okvir ispunimo sadržaјem koјi će omogućiti građanima osјećanje uvaženosti

Predsјednica Skupštine Glavnog grada dr Јelena Borovinić Boјović čestitala јe građanima 21. maј, Dan nezavisnosti. 

– Svim Podgoričanima i Podgoričankama, kao i svim građanima i građankama Crne Gore čestitam 21. maј, Dan nezavisnosti. Državni praznici dobra su prilika da se podsјetimo šta želimo od društva i države i da se uјedinimo u nastoјanjima da obezbiјedimo prave uslove za kvalitetniјi život nas i naših potomaka. Crna Gora јe tokom istoriјe prolazila kroz različite forme državnosti. Na nama јe da državni okvir koјi danas imamo ispunimo sadržaјem koјi će omogućiti svim građanima osјećanje uvaženosti, pripadnosti i volje da doprinose zaјedničkom prosperitetu. Među nama mogu da postoјe razlike u političkim i ideološkim uvјerenjima, nacionalnoј i vјerskoј pripadnosti, ali sam sigurna da svi osјećamo istu ljubav prema našoј Crnoј Gori. Upravo ta ljubav treba da nas uјedini – poručila јe Borovinić Boјović.

 

Đurović: Neka ovaj dan bude motivacija da se odgovorno nosimo sa svim izazovima

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, građanima Crne Gore uputila je čestitke i Danijela Đurović, bivša predsjednica Skupštine Crne Gore.

- Obilježimo dostojanstveno ovaj praznik, u skadu sa slobodarskom tradicijom Crne Gore kao međunarodno priznate države, koja ide otvorenim putem prema članstvu u Evropskoj uniji. Neka ovaj dan bude motivacija da se odgovorno nosimo sa svim izazovima koji stoje pred nama i da doprinesemo razvoju našeg društva i države u svim segmentima, na korist svih građana Crne Gore, navela je ona.

 

Bečić: Naša Crna Gora zaslužuje zemlju oslobođenu i očišćenu od kriminala i korupcije

Povodom 21. maja - Dana nezavisnosti, građanima Crne Gore čestitke je uputio i Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove.

- Naš put obilježili su mnogobrojni izazovi koji su testirali našu odlučnost i iskreni patriotizam. Ipak, upravo u tim trenucima nalazimo svoju najveću snagu.  Od visokih vrhova Durmitora, pa sve do čistih voda Boke Kotorske, ljepota naše domovine ogleda se u jedinstvu i ponosu naših građana. Nastavljamo da nižemo uspjehe i ispisujemo stranice naše knjige, proslavljajući vrijednosti demokratije, slobode, jednakosti i suvereniteta. Potvrđujemo našu posvećenost idealima koje su nam preci ostavili u nasljeđe. Naša je dužnost da njegujemo i čuvamo principe koji nas definišu. U vrijeme kada odlučno koračamo evropskim putem, kada smo deblokirali pravosuđe i učinili funkcionalnim najznačajnije institucije u zemlji, Crna Gora je na putu jačanja vladavine prava, odlučne borbe protiv kriminala i korupcije i obnavljanja sistema vrijednosti, naveo je Bečić.

Na polju borbe za zemlju jakih institucija i vladavine prava, ističe on, svjedočimo uspješno sprovedenim akcijama gotovo svakodnevno, koje su rezultirale razbijanjem lanaca krijumčarenja, zapljenom velikih količina cigareta i narkotika, hapšenjem i procesuiranjem kako članova kriminalnih grupa, bjegunaca od pravde, tako i brojnih policijskih, carinskih i drugih državnih službenika i funkcionera. 

- Naša Crna Gora zaslužuje zemlju oslobođenu i očišćenu od kriminala i korupcije. Crna Gora kao stub demokratije i stabilnosti u regionu, Crna Gora kao zemlja nezavisnih i otpornih institucija, zemlja ponosnih predaka i dostojnih potomaka i Crna Gora kao 28. članica velike porodice evropskih zemalja 2028. godine! Jake institucije, pomireni i ekonomski osnaženi građani, sistem očišćen od kriminala i korupcije jedino garantuju vječnost Crne Gore i sigurnu budućnost onih koji će nas naslijediti! Koristim priliku da vam još jednom uputim iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti. Čuvajmo našu multietničnost i multikonfesionalnost, naš istrajan duh i iskrenu ljubav prema domovini. Čuvajmo je za buduće naraštaje, naše nasljednike kojima ćemo ovu zemlju ostaviti. Izražavam zahvalnost svim našim građankama i građanima koji su doprinijeli i nastavljaju da doprinose izgradnji i odbrani naše zemlje.  Srećan Dan nezavisnosti Crna Goro, poručio je Bečić.

 

Đurašković: Kroz izazove i pobjede gradili smo temelje naše budućnosti

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uputio je čestitku povodom 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore.

- Danas s ponosom slavimo najznačajniji datum u novijoj crnogorskoj istoriji - dan kada smo mirno i dostojanstveno obnovili nezavisnost Crne Gore i krenuli putem slobode i samostalnosti. Na današnji dan prije 18 godina započeli smo izgradnju moderne, evropske i građanske države, članice NATO-a i buduće članice Evropske unije. Kroz izazove i pobjede gradili smo temelje naše budućnosti - moderno, savremeno i evropsko društvo. Cetinje je imalo ključnu ulogu u obnovi crnogorske nezavisnosti, jer je taj proces potekao upravo iz našeg prijestonog grada. Obnova crnogorske nezavisnosti bila je san mnogim generacijama Cetinjana koji su širili ideju o važnosti crnogorskog identiteta. Danas s ponosom gledamo u našu prošlost, a s nadom u našu budućnost i nastavak sigurnog hoda evropskim putem. Uz želju da nastavimo da koračamo naprijed i da zajednički gradimo i stvaramo bolju budućnost za našu zemlju, čestitam vam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora, poručio je Đurašković.

 

Bokeški forum: Pokušajmo da gradimo društvo u kojem će se poštovati dignitet svakog pojedinca

Pravda, zakonitost, poštenje, odlučnost, napredak, evropski put... Sa svim tim nadama i željama o tome da „najljepši zatvor na svijetu iz nesretnih 90ih“ postane mjesto u kojem će se graditi život po mjeri čovjeka, krenuli smo od tog 21.maja 2006. godine, saopštili su iz Bokeškog foruma.

- Koliko smo od tih stremljenja ostvarili, neka svako procijeni po svojoj volji. Ono što je najvažnije je da u vremenu koje je pred nama pokušamo, svako u skladu sa svojim mogućnostima, da gradimo društvo u kojem će se poštovati dignitet svakog pojedinca. U kojem će se svako, bez obzira na vjeru, naciju, rasu... osjećati sigurno i uvaženo. Jer, čovjek u životu smije da izgubi sve sem svoga dostojanstva. Crna Goro, sa željom da u tebi žive ponosni, dostojanstveni ljudi, čestitamo ti tvoj i naš Dan nezavisnosti ! Da si vječna, navode iz Bokeškog foruma.

 

Nacionalni Savjet Muslimana Crne Gore: Crna Gora mora biti država gradjana jednakih prava

- Sa velikim zadovoljstvo svim gradjanima Crne Gore čestitamo Dan nezavisnosti. Svi građani u zemlji i dijaspori koji se osjećaju i izjašnjavaju nacionalno kao crnogorski Muslimani i koji su stoprocentno ugradili sebe u obnovu nezavisnosti Crne Gore sa ponosom ističu svoju privrženost našoj jedinoj državi Crnoj Gori te sa ushićenošću i radošću dočekuju osamnaesti rodjendan obnovljene nezavisnosti.

Crnogorski Muslimani, bez obzira na sve i dalje će biti privrženi svojoj jedinoj državi Crnoj Gori, jer nemaju rezervnu, ostaće privrženi Crnoj Gori, iako su često diskriminisani, skrajnuti na marginu, iako se ponekad osjećaju kao gradjani drugog reda, čvrsto vjerujući da će doći dan kada neće biti žrtve političkih potkusurivanja, dogovora i pregovora. Očekujemo da ćemo u najskorije vrijeme doživjeti punu satisfakciju i prosperitet u vlastitoj državi i osjetiti se kao ravnopravni gradjani. Mi, crnogorski Muslimani volimo svoju Crnu Goru, srećni da je dijelimo sa svim drugim gradjanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, jer Crna Gora mora biti država gradjana jednakih prava. Vjerujemo da ćemo dočekati taj dan - saopšteno je iz Nacionalnog Savjeta Muslimana, koji potpisuje predsjednik Sabrija Vulić.

 

Šehović čestitao Dan nezavisnosti: Očuvanjem državotvornih vrijednosti pokažimo da smo dostojni slobodarske tradicije i evropske budućnosti

Obilježavanjem Dana nezavisnosti, veličanstvenog trenutka kada smo civilizovano i odlučno izabrali put državnog suvereniteta i samostalnosti, potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost da sami krojimo svoju sudbinu, poručio je povodom Dana nezavisnosti predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) dr Damir Šehović.

- Svjesni smo da Crna Gora treba da se okupi, ali ne oko ideja koje slabe, već onih koje suštinski jačaju obnovljenu državnu nezavisnost koju slavimo, ali i promovišu suživot i međusobno poštovanje. Brojne naše razlike nikako ne smiju da nas razdvajaju, već nas moraju ujediniti u težnji za institucionalnim i svakim drugim oblikom zaokruživanja države, koja mora pripadati svim - istakao je Šehović.

Socijaldemokrate su, naglašava Šehović, ponosne što su uvijek pripadale dijelu samosvjesnog društva koje je afirmisalo naše kulturološke, vjerske, nacionalne i druge specifičnosti, odnosno smatralo da je građanska orijentacija najveće dostignuće koje nam je ostavljeno u naslijeđe.

- Jer smo oduvijek znali da se samo na tim ideološkim pretpostavkama može graditi moderna, prosperitetna i evropska, odnosno vječna Crna Gora - saopštio je Šehović.

Međutim, ovaj jubilej dolazi u trenutku kada izazovi odavno nisu bili veći. Zamah prevaziđenih ideologija, koje pokušavaju da nas vrate unazad i pretvore u ‘državu bez društva’, ozbiljan je problem sa kojim se suočavamo. Stoga je nužno da se suprotstavimo takvim štetnim tendencijama, ali i da zajedno radimo na očuvanju državotvornih vrijednosti koje nas čine dostojnim naše slobodarske tradicije, kaže Šehović.

Nemam ni najmanju dilemu, ističe lider SD-a, da nas ima više nego dovoljno da se snažno tome odupremo, ali i pokažemo da je Crna Gora zemlja koja ne samo da suštinski cijeni svoju slobodu, već je i sposobna da je brani, uvijek i na svakom mjestu.

- Neka nam ovaj važan dan bude inspiracija za dalje korake. Neka naša nezavisnost ne bude samo sjećanje na slavnu milenijsku prošlost, već i zalog za evropsku budućnost. S posebnim osjećajem ponosa i optimizma, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora - zaključio je Šehović.

 

Koprivica:  Izgradnja vladavine prava, funkcionalne tržišne privrede i prevazilaženje podjela imperativ nove ere Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica svim građankama i građanima Crne Gore  čestitao je državni praznik – Dan nezavisnosti Crne Gore. 

– Viševjekovna državno-pravna tradicija Crne Gore i vjekovi njene borbe za slobodu i pravdu, snažno obavezuju i našu generaciju da učini ono što je do nje i onoliko koliko može da učvrsti temelje prosperitetne budućnosti svih građana naše države – poručio je Koprivica. 

On ističe da je u vremenu koje nosi brojne izazove, imperativ izgradnja vladavine prava, funkcionalne tržišne privrede i prevazilaženje podjela, koje su nerijetko trošile veliku društvenu energiju kroz našu prošlost. 

– Jedino tako ćemo kao punopravan član pristupiti Evropskoj uniji, i time omogućiti sveukupan razvoj naše države i društva u cjelini – zaključuje potpredsjednik Koprivica.

 

Nimanbegu: Albanci u Crnoj Gori su ponosni na doprinos dat istorijskoj odluci – nezavisnosti Crne Gore

Albanci u Crnoj Gori su ponosni na doprinos dat istorijskoj odluci – nezavisnosti Crne Gore, kazao je predjednik FORCE Genci Nimanbegu.

- Podrška koja je data nezavisnosti Crne Gore pokazuje nepokolebljivu odlučnost Albanaca da zajedno sa drugim narodima grade društvo jednakih mogućnosti i šansi - kazao je.

Referendum o nezavisnosti Crne Gore bio je, prema njegovim riječima, pokazatelj stabilizacije regiona Balkana i uvjereni smo da je jedna nezavisna i demokratska Crna Gora država, u kojoj želimo da ostvarujemo individualna i kolektivna prava.

- Uprkos dosadašnjim dostignućima, još uvijek ima dosta toga da se uradi kako na postizanju individualne i kolektivne ravnopravnosti, tako i na ekonomskom i društvenom razvoju u sredinama gde žive Albanci - dodao je.

U ime Nove Demokratske Snage FORCA i svoje lično ime, svim građanima Crne Gore želim srećan 21. maj - Dan nezavisnosti, poručio je Nimanbegu.

 

Ibrahimović uputio čestitku: Obnovom nezavisnosti udarili temelje modernoj Crnoj Gori

Građankama i građanima Crne Gore u zemlji i dijaspori čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti, jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Crne Gore, uvjeren da smo obnovom nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine udarili temelje modernoj Crnoj Gori, na kojima danas gradimo demokratsku, građansku, euroatlansku i evropsku državu, kao društvo jednakih šansi za sve, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

- Kao Bošnjak i predsjednik Bošnjačke stranke, izuzetno sam ponosan na doprinos bošnjačkog naroda i Bošnjačke stranke, te naše dijaspore u obnovi nezavisnosti Crne Gore i svim važnim političkim odlukama nakon obnove nezavisnoti, zbog kojih smo danas članica NATO saveza i država koja ima istorijsku šansu da veoma brzo postane prva naredna članica EU - istakao je.

Smatrajući da su građanska prava i slobode, multikulturalnost, građansko društvo, demokratija, vladavina prava, socijalna pravda i pravo na dostojanstven život suština evropske vrijednosti i ono za šta smo, pored obnove nezavisnosti, glasali 21. maja 2006. godine, koristim ovu priliku da sve građanke i građane Crne Gore pozovem da u duhu zajedništva i okupljanja oko tih vrijednosti, bez obzira na svakodnevne izazove, političke i druge razlike, damo doprinos našoj prosperitetnoj, evropskoj budućnosti. kazao je.

- U to ime, još jednom svim građankama i građanima Crne Gore u Crnoj Gori i dijaspori čestitam 21. maj, vjerujući da će svakog narednog, Crna Gora biti još bolje mjesto za život svih njenih građana - piše u čestitki Ibrahimovića.

Deković: Da i ubuduće zajednički djelujemo na daljnjem napretku i afirmaciji naše Crne Gore

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, koji proslavljamo u ozračju obilježavanja punoljetstva od obnavljanja nezavisnosti zajedničke nam domovine - Crne Gore, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje srdačne čestitke svim građankama i građanima Crne Gore, uz želju da i ubuduće zajednički djelujemo na daljnjem napretku i afirmaciji naše Crne Gore i njezinih vrijednosti, na dobrobit svih građana, navodi se u čestitki Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća.

 

Belan: Da je vječna Crna Gora, bez zabluda koje smo generacijama plaćali

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan čestitao je građankama i građanima Crne Gore 21. maj, Dan nezavisnosti države.

- Želim vam da praznične dane iskoriste za odmor od brojnih problema sa kojima se naše društvo suočava i  da u dobrom rasploženju proslavimo istorijski dan kada smo svijetu pokazali da stara država na Balkanu ima znanja i mudrosti da demokratski i civilizovano obnovi svoju nezavisnost - kazao je Belan.

On je poručio da svi budu ponosni na našu domovinu Crnu Goru, na sve njene građane, našu multikulturalnost, multietničnost, istoriju, kulturu, simbole, posebnosti i različitosti, na naše antifašističko naslijeđe.

- Istaknimo sve naše dobre strane i uspjehe kojih je mnogo, a mane i tvrdoglave zablude koje nas uporno koče da još brže dostižemo razvijeni demokratski svijet osvijestimo i hrabrije i odlučnije im se suprotstavimo i konačno ih prevaziđimo. 

Neka Dan nezavisnosti bude podstrek da državu vratimo građankama i građanima Crne Gore i da zajednički ostvarimo naš prioriteni cilj – članstvo u Evropskoj uniji.  Ne smijemo dozvolimo sebi da ponovo imamo tutore, da igramo za tuđe interese i da budemo bilo čiji kusur, a da cijenu tih zabluda plaćamo mi građani generacijama.

Kćeri i sinovi smo ovog našeg stijenja i imamo pravo da radosno, glasno i uzdignuta čela kličemo: "da je vječna Crna Gora".

 

Popović: Ponosni smo na napredak koji smo postigli kao slobodna i nezavisna država

Na ovaj dan, 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, prisjećamo se naše istorije, kulture i  tradicije, i slavimo suverenitet naše voljene domovine, saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović.

- Još 1878. godine, na Berlinskom kongresu, Crna Gora se izborila za svoju nezavisnost, potvrdivši svoj status među evropskim nacijama. Ovaj trenutak u našoj istoriji predstavlja simbol naše hrabrosti i odlučnosti da sačuvamo svoj identitet i suverenitet. Ovaj istorijski trenutak i naša neprestana borba za slobodu i nezavisnosti nas obavezuju da nastavimo svoj put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Kao narod koji dijeli evropske vrijednosti, posvećeni smo jačanju demokratije, vladavine prava i ekonomskog napretka. Stoga, članstvo u Evropskoj uniji je naš prirodni cilj i važan korak ka obezbjeđivanju trajnog mira i prosperiteta za sve naše građane, navela je Popović.

Danas smo ponosni, ističe ona, na napredak koji smo postigli kao slobodna i nezavisna država, a pred nama je svijetla evropska budućnost koju ćemo izgraditi zajedno, na temeljima slobode, pravde i solidarnosti.

image

Čestitka Nikole Đuraškovića, predsjednika Prijestonice

- KABINET PREDSJEDNIKA PRIJESTONICE

GP Mi možemo: 18 godina kasnije...

Od kada je proglasila nezavisnost 2006. godine, Crna Gora je prošla kroz brojne političke, ekonomske i društvene promjene. Postala je članica Ujedinjenih nacija, a ubrzo nakon toga članica mnogih drugih međunarodnih organizacija, da bi konačno 2017. godine postala članica i NATO saveza, čime je dodatno popravljen međunarodni položaj i unaprijeđena bezbjednost, saopštili su iz GP Mi možemo.

- Turizam je postao jedan od najznačajnijih sektora nacionalne ekonomije, zahvaljujući prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Crna Gora je postala popularna turistička destinacija Jadranskog mora, što je značajno doprinijelo ekonomskom rastu. Investicije, poput autoputa Bar-Boljare doprinose boljoj povezanosti i budućem ekonomskom rastu - navode iz GP Mi možemo.

Međutim, kako su istakli, Crna Gora se suočava i sa brojnim izazovima, uključujući veliki broj nezapošljenih, porast kriminalnih obračuna, korupciju i političku nestabilnost. Strani investitori su pokazali interes za ulaganja, posebno u sektoru nekretnina i turizma. Porijeklo uloženog kapitala, brzo gašenje mnogih biznisa i nedostatak transparentnosti unose sumnju kada je razvojna perspektiva u pitanju.

- Pored globalnih problema, poput ratova i kriminala, ali i uslijed organizacijskih, finansijskih i stručnih nedostataka, ne uspijevamo da se posvetimo valorizaciji naših domaćih potencijala. Promocija neistraženih dragulja sjevera ostaje i dalje nedovršeni posao koji  ljude tjera da napuštaju svoje domove.

No, ne brine privatni sektor, uvijek“ima radnika” iz Nepala, Tajlanda, Kazahstana i drugih nam prijateljskih zemalja. Ne brinemo sve dok ne počnu da pitaju oko smještaja, visine plate, radnog vremena i drugih “besmislica” - naove iz ovog GP.

Ističu da je nezavisnost donijela i mnoge društvene promjene.

- Neke su ostale standardno od ranije. Pitanja jezika, identiteta, groblja, pjesama, pasa lutalica, vršnjačko nasilje, navijačko-sportski nesojluci itd. i dalje ozbiljno narušavaju svaki iole normalan poduhvat za normalnim životom - kazu iz pokreta.

Crna Gora je, takođe su naveli, napredovala u procesu evropskih integracija.

- Od 2012. godine je kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji ostaju samo neriješena ona “manje važna” pitanja iz poglavlja 23 i 24. Zamršeni regionalni odnosi neće postati bolji dobijanjem protestnih nota. Crna Gora kao i ranije pravi previše ustupaka na račun sopstvene suverenosti  zarad unutarpolitičkih trgovina, a možda za pokoje spoljnopolitičko tapšanje po ramenu. Interes ove države je formiranje stabilne većinske vlasti koja će služiti svim građanima. Ako nam je do selektivnih pristupa onda nijesmo morali ništa ni da mijenjamo. 

Zajedno smo prošli kroz značajne transformacije. Možda najveći naš građanski uspjeh je upravo ta dugoočekivana smjena u vlasti i to bez ikakvih sukoba. To bi morao biti dobar primjer i za region.  A šta smo dobili nakon četiri godine, ostaje pitanje na koje ćemo zajedno odgovoriti na sljedećim parlamentarnim izborima.

Iako su obećane reforme i ozbiljna borba protiv korupcije, dobili smo hapšenja ali i zloupotrebu pritvora. Tek ćemo da vidimo šta će sud odlučiti o dokazima. 

Dobili smo dosta revanšizma i klijentelističkog nepotizma. Tantijeme za održanje manjinske vlade. Dobili smo "kliničku smrt" opozicije i ispunjavanje "muzičkih želja" i ucjene na strani pozicije. U svakom slučaju institucionalno, državno, građanski, evropski i na svaki način-klimavo.

Evropski trend rasta popularnosti desničarskih partija se preselio kod nas. Kao da konačno razumijemo evropski puls. No ovo je prije "evropska aritmija".

Da li je to budućnost kakvu želimo? Iskreno vjerujemo da kao građani Crne Gore zaslužujete bolje!

Mi drugu državu i druge ljude nemamo, izbor bi morao biti lak. Vjerujemo da svaka osoba pojedinačno, ali i državna vlast moraju poštovati zakone ove zemlje i da svaki pojedinac koji se ogriješio o te iste zakone treba da odgovara u skladu sa propisima. Svi zajedno, mi možemo i moramo, ojačati institucije kako bismo konačno osjetili vrijednost i značaj zakonitog rada slobodnih institucija.

Srećna nezavisnost zemljo najdraža, srećan Dan nezavisnosti svim građanima i građankama i srećan 21. maj svima koji vole Crnu Goru - navodi se u čestitki GP Mi možemo.

 

Mustafić: Samo društvo jednakih šansi može biti demokratsko i napredno

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić čestitao je 21.maj - Dan nezavisnosti,  svim građanima Crne Gore, u zemlji i dijaspori.

- Obnovom nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, udareni su temelji moderne, multietničke i multikulturne Crne Gore i stvorene pretpostavke za njen demokratski razvoj  i euro-atlansku budućnost. Ponosni smo  na doprinos bošnjačkog naroda, u zemlji i dijaspori, u historijskoj odluci -reafirmaciji državnosti Crne Gore. Plebiscitarnom podrškom potvrđena je  naša trajna opredjeljenost da, zajedno sa drugima, gradimo prosperitetno društvo. Pripadnici bošnjačkog naroda bili su i ostali uvjereni da je nezavisna i demokratska Crna Gora realan okvir u kojem žele ostvarivati građanska i kolektivna prava, naveo je Mustafić.

Kako je dodao, zalažu se za društvenu integraciju manje brojnih naroda i veće prisustvo na mjestima odlučivanja, kao garanta ostvarivanja prava, izgradnje i jačanja institucija  i društvene kohezije u Crnoj Gori.

- Svjesni smo da samo društvo jednakih šansi može biti demokratsko i napredno i da samo takva Crna Gora može biti stabilna država sa izvjesnom evropskom budućnošću. U ime Bošnjačkog vijeća, i u svoje lično ime, svim građanima Crne Gore, u zemlji i dijaspori,  čestitam 21.maj - Dan nezavisnosti, naveo je Mustafić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 20:43