Dan novine / - FOTO: M. VUJISIć
03/05/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine, kako je odlučila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

UNESCO obilježava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta.

Spajić: Zahvalan svima koji hrabro obavljaju novinarski posao, bez slobode medija nema demokratijeŠehović: Medijska profesija zaslužuje bolji položaj u društvu

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović, povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, uputio je čestitku svim medijima i zaposlenima u medijima, ističući da novinarska profesija zalslužuje znatno bolji položaj u društvu koje baštini demokratske vrijednosti.

- Ovaj dan prilika je da se ukaže na sve one izazove sa kojima se suočavaju medijski akteri, zalažući se za slobodu medija i trudeći se da osiguraju profesionalno i etičko novinarstvo. Pored neophodnosti poboljšanja položaja zaposlenih u medijima, potrebno je obezbijediti podsticajno okruženje za slobodno novinarstvo, ali i dodatno osigurati bezbjednost onih koji rade u javnom interesu i imaju zadatak da pravovremeno i tačno informišu javnost. U svakom momentu treba isticati značaj uloge pouzdanog novinarstva i nezavisnih medija, kao i pružanja tačnih i pouzdanih informacija, ali i pružiti snažnu podršku borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija - kazao je Šehović.

Dukaj: Ministarstvo javne uprave vidi profesionalne medije kao partnere na tom putu ka našem zajedničkom cilju

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj čestitao je Svjetski dan slobode medija.

- Novinarima, urednicima, fotografima, video snimateljima i svim ostalim zaposlenicima medija kao i medijskim udruženjima i sindikatima čestitam Svjetski dan slobode medija. Slobodni i profesionalni mediji, kao jedno od važnih mjerila demokratičnosti i zrelosti svakog društva, jedan su od ključnih doprinosa reformi javne uprave i ostvarenju našeg strateškog zadatka: efikasna, transparentna i odgovorna državna administracija u službi građana. Ministarstvo javne uprave vidi profesionalne medije kao partnere na tom putu ka našem zajedničkom cilju - kazao je ministar Dukaj.

Bečić: Ubistvo Duška Jovanovića najdrastičniji je primjer ataka na novinarsku i medijsku slobodu

- Sloboda medija predstavlja jedan od kamena temeljaca demokratije, koji promoviše slobodu misli i izražavanja. Iz tog razloga posao novinara mora biti vođen isključivo principima istine i društvene odgovornosti, a ni u kom slučaju ne smije biti plod političke manipulacije koja za posljedicu ima dezinformisanje građana -  poručio je Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Kako je dodao, ubistvo Duška Jovanovića, koji je svoju slobodu i profesionalnu hrabrost da javno ističe najteže društvene devijacije platio smrću koja je i do današnjeg dana ostala nerasvijetljena, najdrastičniji je primjer ataka na novinarsku i medijsku slobodu.

- Svjedočili smo i nemalom broju prijetnji, prebijanja, uništavanja imovine medijskih kuća i napada na novinare, koji takođe predstavljaju napad na same temelje naše slobode izražavanja i na demokratske vrijednosti našeg društva - kazao je Bečić.

Stoga se, poručuje obavezuju da će nastaviti da štite slobodu medija i stvaraju okruženje u kojem će novinari moći slobodno i bezbjedno da obavljaju svoju djelatnost, a usvajanje zakona koji promovišu medijske slobode u skladu sa najboljim praksama EU, jedan je od ključnih koraka na tom putu.

- Uvjeren da je pred nama doba pozitivnih promjena na polju slobode medija i osvajanja demokratskih vrijednosti, još jednom zahvaljujem svim novinarkama i novinarima na doprinosu izgradnji transparentnijeg društva i čestitam im Međunarodni dan slobode medija - poručio je Bečić.

 

Ibrahimović: Solidarnost i finansijska nezavisnost ključni faktori slobode medija
 

Bez obzira na određene napore da se poboljša bezbjednost novinara i da se unaprijedi novinarska profesija, medijska scena u Crnoj Gori još uvijek nije u potpunosti uređena i unaprijeđena, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je povodom 3.maja – Dana slobode medija, ukazao na lošu ekonomsku situaciju koja medijske radnike čini nemoćnim da se odupru pritiscima i uslovljavanjima.

- Medijsko djelovanje u finansijskoj oskudici onemogućava profesionalizam, a novinare čine nerijetko inferiornim u odnosu na brojne centre moći. Svakako, pored problema finansijske nezavisnosti, još jedan veoma važan problem jeste i duboka polarizacija medija koja može biti veoma opasna za ovako malo tržište kakvo je crnogorsko. Ovim pitanjima se moramo ozbiljno pozabaviti kako bi postigli potpunu slobodu medija - poručio je Ibrahimović.

Takođe, posljednji napadi na medijske radnike, ukazuju na prijeku potrebu podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i temeljnih načela, naglašava Ibrahimović.

- Moramo uvijek biti solidarni i stati u zaštitu i onih novinara i medija koji ne dijele naše poglede, ideje i vrijednosti. Tek kad budemo štitili njihovo pravo da slobodno iznesu svoje mišljenje i stav, možemo govoriti o slobodnom društvu - poručio je Ibrahimović.Bogdanović: Novinari su čuvari demokratije, principa i slobode

Boris Bogdanović, šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata, kazao je da su novinari bili i ostali svetionici građanske i evropske ideje i čuvari demokratije, principa i slobode.

- U ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore i u svoje lično ime, svim medijskim kućama i novinarima u Crnoj Gori želim srećan Svjetski dan slobode medija. Još od 1993. godine i sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svakog 3. maja obilježavamo jedan od najznačajnijh dana za svakog pojedinca koji je izabrao častan poziv novinara. Ovaj dan, podsjetnik je da nam se nikada više ne ponovi višedecenijski mrak, cenzura, ugnjetavanje, prebijanje i čak ubijanje novinara samo zato što su radili svoj posao - izvještavali građane i iznosili istine. Kako tada, tako i sada, u slobodnoj Crnoj Gori, bili ste i ostali svjetionici građanske i evropske ideje i čuvari demokratije, principa i slobode, a samo slobodni mediji uistinu jesu stub modernog, evropskog i uspješnog društva - saopštio je Bogdanović.

- Položaj novinara je iz godine u godinu sve bolji, a mi tu ne smijemo i ne planiramo stati - istim tempom nastavljamo, poboljšavamo uslove rada novinara kroz Fond za medijski pluralizam i štitimo vaša prava, jer tako štitimo Crnu Goru i njenu bit, ali i trasiramo put ka evropskoj porodici naroda. Istorijska šansa je pred nama i ništa nas ne može smesti, jer talas reformi niko ne može zaustaviti. U nadi da će vaši izazovi biti samo prošlost, a progres budućnost, još jednom svim novinarima želim srećan Svjetski dan slobode medija - zaključio je on.

Borovinić Bojović: Sloboda medija je ugaoni kamen demokratije
 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku poslenicima javne riječi u Crnoj Gori povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

- Sloboda medija, odnosno sloboda javne riječi predstavlja ugaoni kamen demokratije i zdravog funkcionisanja svakog društva, pa i našeg u Crnoj Gori. Istovremeno, to je jedna od ljudskih sloboda koja je najpodložnija zloupotrebi. Zato vjerujem da istinski zdravo društvo mora uspostaviti fini balans koji omogućava da sloboda medija uvijek bude praćena odgovornošću za javnu riječ, te da ne prelazi granicu iza koje se pretvara u govor mržnje. Dobra zakonska regulativa je uslov bez kojeg se ne može ostvariti ovaj cilj, ali želim da istaknem da je jednako važna i ukupna atmosfera koju kreiramo svi mi nosioci javnih funkcija, na kojima je obaveza ne samo da doprinosimo obezbjeđivanju uslova za slobodan rad medija, nego i da insistiramo na značaju odgovornosti za izgovorenu/objavljenu riječ. Zato često ponavljam da smo sa novinarima suštinski na istom poslu i da su oni naši partneri i saborci za bolje sjutra Crne Gore. Srećan Svetski dan slobode medija - poručila je Borovinić Bojović.

Institut za medije: Iskoristiti mogućnosti koje pruža perspektiva članstva u EU i ojačati novinarstvo u javnom interesuAEM: Slobodni i profesionalni mediji da budu temeljno opredjeljenje čitavog društvaZločin i dalje bez kazneCGO: Mediji u Crnoj Gori ostaju duboko polarizovani i politizovani

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 11:08