Centar Opštine Zeta, Opština Zeta, Golubovci / - M.VUJISIć
08/02/2024 u 14:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čestitke za Dan opštine Zeta

Zeta danas, 8. februara, proslavlja Dan opštine

Boljević: Potencijali Zete predstavljaju razvojnu šansu crnogorske privrede

Izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević uputio je čestitku povodom 8. februara, Dana opštine Zeta, predsjedniku Opštine Mihailu Asanoviću, predsjedniku Skupštine opštine Nebojši Domazetoviću, odbornicama i odbornicima, građankama i građanima Zete.

– Geografski položaj Zete sa svim poljoprivrednim i vodnim potencijalima, neposredna blizina Glavnom gradu, i primorskoj regiji ovu opštinu uzdižu u rang potencijalno najprosperitetnijih u budućnosti.

O je istakao da poljoprivreda i turizam predstavljaju generator naših privrednih aktivnosti, a potencijali koje posjeduje Zeta daju joj lidersku poziciju na tom planu.

– Odgovornom politikom lokalne samouprave, ovaj kraj može i mora biti prepoznat kao idealan za direktna strana ulaganja, čime će kroz otvaranje brojnih novih, radnih mjesta ovaj kraj biti poželjan za boravak i rad – kazao je Boljević.

Zato je sinergija, kako je istakao, ostvarena kroz saradnju sa Vladinim institucijama više nego potrebna kako bi građani osjetili boljitak i brigu zajednice prema njima i njihovim potrebama.

– Samo tako dostizanje evropskih standarda neće biti mit, već realnost čija ćemo ostvarenja biti u prilici svi mi da ispratimo.

Kao i do sada u Eko-fondu ćete imati posvećenog parnera na projektima zaštite životne sredine. Uvjeren u nastavak naše plodonosne saradnje još jednom čestitam vam Dan opštine Zeta – kazao je Boljević.

 

Krstović: Zeta - ljepotica čija blistavost ne isčezava

Izgradnja savremene opštine i budućeg centra investicija, što će svoj epilog imati u boljitku svakog našeg stanovnika, treba da se temelji na sačuvanju i pravilnom korištenju naših potencijala, zaštiti naše teritorije i unaprjeđenju životne sredine kroz zabranu instaliranja novih zagađivača, saopštio je Luka Krstović, predsjednik OO Demokrata Zeta. 

– S tim u vezi, pošteno i dobronamjerno razgraničenje sa Glavnim gradom, kao ključni vektor razvoja, obustava gradnje kolektora u Botunu, unapređenje poljoprivrede i turizma, uspostavljanje atraktivnog biznis ambijenta i rad na napretku ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih, obrazovnih i opštedemografskih efektiva zasigurno će uspostaviti snažan koridor na putu naše Opštine ka jednoj od najrazvijenijih, ne samo u državnim okvirima – naveo je Krstović.  

On je čestitao Dan opštine Zeta.

– Sporazumom između crnogorskih i turskih komesara, a na osnovu Berlinskog ugovora, zaposijedanje teritorije današnje Zete od strane crnogorske vojske je započeto. Dragocjena krvca naših rodoljuba, prolivena prije ovog prisajedinjenja, kao i ona, jednako skupa prolivena nakon ovog datuma obavezuju nas da se sa pijetetom sjećamo i naklonom poštujemo svijetlu žrtvu naših predaka datu uzvišenoj želji i ideji za slobodom ovog blagorodnog kraja. U Zeti je svoju klicu zametnula naša današnja država, pa je i to još jedan dodatni razlog da sve strukture društva posvete svoju pažnju našoj opštini, uz uvjerenost da je Zeta uvijek bila i biće plodotvorno područje, ljepotica čija blistavost ne isčezava i naš najvrijedniji zalog za buduće generacije – naveo je Krstović. 

 

Injac: Uvjerena sam da će Zeta imati značajnu ulogu u daljem ekonomskom razvoju Crne Gore

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac čestitala je Dan Opštine Zeta predsjedniku Opštine Mihailu Asanoviću, predsjedniku Skupštine Nebojši Domazetoviću, kao i svim građankama i građanima.

- Cijeneći potencijale Zete, uvjerena sam da će vaša Opština, zbog svog izuzetnog položaja imati značajnu ulogu u daljem ekonomskom razvoju Crne Gore. Veza između Podgorice i Zete neodvojiv je dio prošlosti, ali i budućnosti, stoga vjerujem da ćemo biti posvećeni daljem, zajedničkom napretku koji će služiti interesima naših lokalnih zajednica - kazala je Injac.

Neka današnji dan bude podsjetnik da su vrijednosti dijaloga i saradnje, preduslovi za prosperitetnu budućnost naših lokalnih zajednica. Uz želju da na najbolji način valorizujete sve privredne potencijale Zete, čestitam vam Dan opštine i želim uspješan rad i napredak - poručila je Injac.

Kaluđerović: Zeta je dragulj Crne Gore, pred kojim je novo razdoblje razvoja

Slađana Kaluđerović, poslanica SNP-a istakla je da Zeta predstavlja dragulj Crne Gore pred kojim je novo razdoblje razvoja, modernizacije i prosperiteta u interesu svih građanki i građana Zete.

- Ostvarenje samostalnosti Opštine Zeta bilo je samo prvo poluvrijeme, dok u drugom treba da vratimo Zeti sve ono što joj pripada, kako bi bila opština u punom kapacitetu. Na taj način stvoriće se pretpostavke za ubrzani ekonomski i sveukupni boljitak, za šta postoje veliki prirodni potencijali, koji uz vrijedne i marljive stanovnike predstavljaju neiscrpnu snagu Zete i ponos Crne Gore. Uvjerena sam da će Zeta u narednom periodu mnogo više i bolje znati da iskoristi ogromne prirodne i sve druge razvojne resurse sa kojima raspolaže, odnosno stvoriti plodno tlo za investicije, inovacije i preduzetnički duh koji će zbirno voditi ka boljem i kvalitetnijem životu za sve naše građane i građanke, navela je ona.

Ističe da samo posvećenim i domaćinskim odnosom prema prirodnim bogatstvima Zete i predanošću u realizaciji značajnih infastrukturnih projekata od ekonomskog, privrednog i društvenog značaja možemo otvoriti vrata ubrzanog razvoja Zete.

- U želji da na temeljima zajedničkog rada i mjerljivih rezultata potvrdimo da je Zeta na pravom putu, neka ovaj Dan opštine bude podsjetnik na obavezu da nam interesi građana i građanki Zete moraju biti na prvom mjestu, navodi ona.

Dukaj: Zeta se realno može transformisati u uspješnu evropsku priču

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, čestitao je 8. februar, Dan opštine Zeta, predsjedniku Opštine Zeta, Mihailu Asanoviću i predsjedniku Skupštine opštine Zeta, Nebojši Domazetoviću.

- Veliko mi je zadovoljstvo da, kako u ime Ministarstva javne uprave, tako i u svoje lično ime, vama i svim građankama i građanima Opštine Zeta čestitam 8. februar, Dan opštine. Vidljiv je napredak koji Opština Zeta ostvaruje za kratko vrijeme od sticanja punopravnog statusa. Lokalna administracija, efektivno je uspostavila sve neophodne opštinske strukture koje ispunjavaju organizacione kriterijume, pri čemu će Ministarstvo javne uprave a vjerujem i  Vlada Crne Gore, biti konstruktivni partneri opštini u procesu reforme lokalne samouprave, u pravcu izgradnje jednostavnih, brzih i boljih javnih usluga za dobrobit svih građana, naveo je on.

Kako je dodao, slavna istorija Zete i bogato kulturno nasljeđe su izuzetan potencijal, koji uz valorizaciju prirodnih dobara, kao i konkretna ulaganja u oblasti ekonomije, poljoprivrede i turizma, daje ovoj opštini realnu moć da se transformiše u uspješnu i evropsku priču.

- Kroz brojne kulturno-obrazovne manifestacije koje se organizuju u ovoj opštini, promoviše se omladina, njen uspjeh i progres, što se može istaći kao poseban kvalitet. Ministarstvo javne uprave nastavlja sa podrškom opštini Zeta u pogledu profesionalizacije javne uprave, sa ciljem unapređenja digitalnih usluga građanima i privredi, naveo je ministar Dukaj.

Borovinić Bojović: Vjerujem da će vrijedni građani u potpunosti valorizovati prirodne potencijale

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović uputila je telegram čestitku povodom 8. februara, Dana opštine Zeta, predsjedniku Skupštine Opštine Zeta Nebojši Domazetoviću, predsjedniku Opštine Mihailu Asanoviću, ostalim članovima rukovodstva, odbornicima i svim građanima Zete.  

- Veoma povoljan geografski položaj Zete, kao i značajan prirodni potencijal plodnog zemljišta naše najveće ravnice predstavljaju važnu osnovu za privredni razvoj ove opštine, posebno u oblasti poljoprivrede i turizma. Vjerujem da će vrijedni građani ovog podneblja, uz odgovorno rukovodstvo, u potpunosti valorizovati sve prirodne potencijale kako bi unaprijedili kvalitet života i doprinijeli brzom ekonomskom i kompletnom razvoju svoje opštine, navela je Borovinić Bojović.

Pejović: Najmlađa opština sa čvrstim predispozicijama za kontinuirani razvoj

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je iskrene čestitke rukovodstvu Opštine Zeta, kao i građanika i građankama, povodom obilježavanja Dana opštine – 8. februara.

- Iako najmlađa crnogorska opština, Zeta posjeduje čvrste predispozicije za kontinuirani razvoj. Povezanost sa centralnim i primorskim dijelom naše zemlje čine Zetu idealnim logističkim centrom za svako veliko preduzeće koje želi da posluje u Crnoj Gori. Poljoprivredna proizvodnja je jedan od zaštitnih znakova Vaše zajednice. Voće i povrće koje proizvode vrijedni zetski domaćini ne samo da stiže na stolove svih crnogorskih porodica, već predstavlja strateški važan resurs bez kojeg nema stvarne nezavisnosti države. To se pogotovo da osjetiti u vremenima globalnih poremećaja lanaca snabdijevanja koji utiču na rast cijena i inflaciju. Istovremeno, ljepote sjeverne obale Skadarskog jezera su potencijal koji treba razvijati, a turizam može dodatno podstaći razvoj Zete, naveo je on.

Kako je dodao, valorizacija resursa Zete mora biti prioritet, kako državne, tako i lokalne vlasti.

- U Skupštini Crne Gore, imaćete pouzdanog partnera u tom poduhvatu. U to ime, još jednom upućujem čestitke povodom Dana opštine, uz nadu da ćemo u godinama koje dolaze nastaviti da zajednički radimo na kontinuiranom poboljšanju uslova života i prosperitetu vaše zajednice, naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:27