/ MIRA POPOVIć TRSTENJAK, FOTO: CGO
09/12/2023 u 16:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Cijena korupcije se plaća na svakom koraku

Mira Popović Trstenjak, koordinatorka programa Demokratizacije i evropeizacije u toj NVO, kazala je da CGO godinama upozorava na brojne poteškoće u toj oblast

Crna Gora i ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije dočekuje bez napretka, uz činjenicu da promjena vlasti nije dovela do promjene loših praksi, saopštio je Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Mira Popović Trstenjak, koordinatorka programa Demokratizacije i evropeizacije u toj NVO, kazala je da CGO godinama upozorava na brojne poteškoće u toj oblasti, počevši od nedostataka u zakonodavnom okviru do neučinkovitosti nadležnih u konkretnim slučajevima, čime se "stvara začarani krug", dok građanke i građani, prema istraživanjima koje je CGO sprovodio, vide borbu protiv korupcije među tri najveća problema.

- Zato nije iznenađenje da je ovo pitanje postalo vrlo popularno u političkom marketingu, ali i da je ta upotreba obrnuto proporcionalna istinskim naporima u borbi protiv korupcije. To potvrđuju i izvještaji Evropske komisije i Stejt Departmenta. Oba ova izvještaja prepoznaju da nema adekvatnog odgovora donosilaca odluka i institucija na ovaj gorući problem, pored toga što nema ni dovoljne pripremljenosti sistema, kako u zakonodavnom i strateškom, tako i u dijelu uslova za rad onih koji su na pozicijama da daju konkretan doprinos. Čini se da politička volja za borbu protiv korupcije mnogo više postoji dok su partije u opoziciji nego kad dobiju priliku da je pretvore u djelo- navela je ona.

Pojašnjava da korupcija, bilo da se radi o visokoj ili nekih drugim njenim oblicima, kao i organizovani kriminal "decenijama stanuju u crnogorskom društvu, u svim oblastima, a posebno uključujući državnu upravu, zdravstveni sistem i obrazovne institucije".

Istakla  je da je preduslov efektivne borbe protiv korupcije raskid da partijsko-nepotističkim praksama zapošljavanja.

- Dosta pitanja se otvara svakog dana, ali da bi imali rezultate u borbi protiv korupcije neophodno je da ta pitanja dobiju svoj konačni epilog, što za sada izostaje. U međuvremenu, cijena korupcije se plaća na svakom koraku, a svoj direktni izraz ima u nižem kvalitetu života građana i građanki, bilo da se radi o zdravstvenim uslugama, obrazovnim ispravama, pristupu pravdi ili nekim drugim dijelovima sistema. Kada se ne budemo sa zebnjom pitali ko su ključni ljudi koji vode djelove sistema, ko nas liječi, ko nam obrazuje djecu i da li svi oni imaju poveznicu sa koruptivnim radnjama, odnosno kad ne budemo imali dilemu u njihov integritet moći ćemo govoriti o društvu u kojem je korupcija incident, a ne pravilo. Tada ćemo biti spremni i za punopravno članstvo u EU- kazala je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:59