25 GODINA OD ZLOČINA U KALUĐERSKOM LAZU / - FOTO: CGO
18/04/2024 u 08:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CGO: Obaveza Crne Gore da obezbijedi pravdu za žrtve Kaluđerskog laza i njihove porodice

Obaveza institucija Crne Gore je da, u okvirima svojih nadležnosti, obezbijede pravdu za žrtve i njihove porodice, a obaveza građana i građanki je njegovanje kulture sjećanja na nevino stradale, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom 25 godina od ratnog zločina u Kaluđerskom lazu.

U CGO-u podsjećaju da su pripadnici Vojske Jugoslavije 18. aprila 1999. lišili života šest, a ranili šet osoba, među njima i žene, djecu i stara lica, a procjenjuje se da su do 21. maja 1999. ubili još 11 lica.

Svi ubijeni bili su albanske nacionalnosti, a u Crnu Goru su došli bježeći od rata, nasilja i progona, što ukazuje da je izvršenje ovog zločina motivisano isključivo etničkim razlozima.

- Vrhovno državno tužilaštvo je 2008. ovaj zločin kvalifikovalo kao ratni i podiglo optužnicu protiv osam pripadnika Vojske Jugoslavije, ali su nakon sedam godina postupka svi optuženi oslobođeni, čime ovo ostaje jedan od nizu slučajeva ratnih zločina iz 90ih koji nisu dobili adekvatan pravosudni epilog - kazali su u CGO-u.

Integralne dokumente iz sudskog procesa mogu se naći u CGO publikaciji "Proces suočavanja s prošlošću u Crnoj Gori - slučaj "Kaluđerski laz"".

Mialtović: Zločin u Kaluđerskom lazu predstavlja mračno poglavlje u našoj istoriji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KALUĐERSKI LAZCGO
18. maj 2024 16:23