/ CGO ILUSTRACIJA
05/12/2023 u 08:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Sporazumi iz Berlinskog procesa zaboravljeni od strane nove Vlade i Skupštine

CGO ukazuje da ratifikacija ovih sporazuma donosi konkretne pogodnosti za sve građanke i građane Crne Gore u kontekstu putovanja, obrazovanja i zapošljavanja

Centar za građansko obrazovanje pozvao je Vladu i Skupštinu da prioritetno ponovo stavi na dnevni red usvajanje tri sporazuma iz Berlinskog procesa, kako bi procedura njihovog stupanja na snagu bila okončana.

-Radi se o predlozima zakona o potvrđivanju: Sporazuma o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu sa ličnom kartom; Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini; Sporazuma o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu. Podsjećamo, kao i ostale zakone koje je raspušteni saziv Skupštine usvojio predsjednik ih nije potpisao. Zabrinjavajuće je da nova Vlada i Skupština, uz svo retoričko zalaganje za ubrzanje procesa evropskih integracija, zaboravljaju na ove važne dokumente", navodi se u saopštenju- navode iz CGO.

CGO ukazuje da ratifikacija ovih sporazuma donosi konkretne pogodnosti za sve građanke i građane Crne Gore u kontekstu putovanja, obrazovanja i zapošljavanja.

- Nesumnjiv je javni interes da budu što prije dostupne građankama i građanima- navode oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 09:04