Otvaranje događaja posvećenog COST programu / - MPNI
09/04/2024 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

COST program važna poveznica Crne Gore sa evropskim istraživačkim zajednicama

Evropski program saradnje u nauci i tehnologiji predstavlja važan most koji povezuje našu zemlju sa evropskim istraživačkim zajednicama, poručila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović.

Kako je saopštila na otvaranju današnjeg događaja posvećenog COST programu, na kojem je prisustvovalo gotovo 100 crnogorskih istraživača, taj program nam mogućava da zajedno gradimo budućnost zasnovanu na inovacijama, znanju i tehnološkom napretku.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa COST Asocijacijom je organizovalo specijalni događaj COST Info Day Montenegro 2024 sa ciljem da informiše istraživače sa sjedištem u Crnoj Gori o ulozi COST-a u promovisanju i širenju istraživačke izvrsnosti, te ulozi i uticaju Programa.

Otvarajući Info dan, ministarka  Jakšić-Stojanović je kazala da Ministarstvo snažno podržava inicijative poput COST-a koje promovišu internacionalnu saradnju, transfer znanja i razmjenu najboljih praksi u oblasti nauke i tehnologije.

- Drago mi je što smo se okupili kako bismo zajedno istražili mogućnosti saradnje i napretka u oblasti istraživanja i inovacija. Vaša aktivna participacija i angažovanje su od ključne važnosti za jačanje mreže istraživača i inovatora, kako u Crnoj Gori, tako i širom Evrope. Neka naši istraživači budu inspiracija za sve nas, a njihov rad neka bude temelj na kojem gradimo inovativno i održivo društvo, poručila je Jakšić-Stojanović.

Dirketor COST Asocijacije, Ronald van de Bruin je srdačno pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Crnoj Gori i u prilici da predstavi domaćim istraživačima i ekspretskim timovima program koji promoviše i širi izvrsna naučna istraživanja širom Evrope, snažno podržava interdisciplinarna istraživanja koja rezultiraju naučnim otkrićima i novim inovativnim rješenjima, te mlade istraživače u razvoju njihove naučnoistraživačke karijere.

- Timski rad, ko-kreacija i saradnja vode do toga da nauka nije toliko u vezi sa tehnologijom koliko je u vezi sa ljudima i njihovom povezivanju. Ljude stavljamo u centar, stvarajući veze za ono što pokušavamo da postignemo kako kroz Program, tako i danas ovdje na ovom izvrsnom događaju, poručio je direktor COST Asocijacije.

image

Otvaranje događaja posvećenog COST programu

- MPNI

De Bruin je nakon uvodnog obraćanja imao informativnu prezentaciju o samom Programu, a njegova koleginica Radenka Krsmanović Whiffen je uputila prisutne u sve detalje koji se tiču podnošenja aplikacije za učešće u COST-u, finansiranja istraživanja i umrežavanja koje omogućava ovaj Program.

U drugom dijelu događaja, učesnici su imali priliku da čuju iskustva naših istraživača prof. dr Nataše Krivokapić, prof. dr Steva Popovića i prof. dr Vladimira Jaćimovića, ali i benefite koje su ostvarili participirajući u COST programu.

Na kraju, nacionalna koordinatorka za COST, Martina Lukić upoznala je prisutne sa učešćem crnogorskih istraživača i ekspertskih timova u ovom važnom programu koji poseban akcenat stavlja na aktivnosti koje uključuju istraživače iz manje istraživačko-intenzivnih COST zemalja kako bi se povećalo njihovo učešće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:05