/ - UNSPLASH, LGBTQ
09/11/2023 u 08:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora nije ostvarila napredak u zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba

Oni su pozvali Vladu i sve relevantne aktere da pitanje ljudskih prava LGBTI osoba u Crnoj Gori konačno shvate ozbiljno

Izvještaj Evropske komisije (EK) je jasno potvrdio da Crna Gora nije ostvarila napredak u zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba, kazali su iz LGBT Foruma Progresa, prenosi MINA.

Oni su rekli da je EK potvrdila sve ono na šta je crnogorska LGBTI zajednica u kontinuitetu upozoravala tokom prethodne godine.

- Da ne postoji napredak u zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba, da su govor mržnje i diskriminacija u porastu i da je primjena pravnih mehanizama zaštite neadekvatna -dodaje se u saopštenju.

Izvještaj, kako se navodi, nedvosmisleno ističe da nije bilo napretka u dijelu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba u Crnoj Gori i da su brojni slučajevi govora mržnje protiv LGBTI osoba zabrinjavajući.

Dodaje se da je konstatovano i da su društvena polarizacija, mizoginija i govor mržnje u porastu, a da su ranjive grupe, poput LGBTI osoba, nastavile da doživljavaju višestruku diskriminaciju i izazove u ostvarivanju jednakih prava.

Iz LGBT Forum Progresa kazali su da je EK naglasila hitnu potrebu za efektivnim rješavanjem svih oblika diskriminacije korišćenjem mehanizama pravne zaštite.

- Takođe, ukazano je i da nije bilo napretka u procesu harmonizacije zakonodavnog okvira u dijelu usklađivanja sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dat i poseban osvrt na slučajeve govora mržnje koji su procesuirani prekršajno, a kojih je u izvještajnom periodu bilo 76.

U saopštenju se podsjeća da je LGBT Forum Progres jedina organizacija koja ima sistem praćenja i prijavljivanja onlajn /online/ govora mržnje na društvenim mrežama, i da su od početka godine podnijeli 222 prijave.

LGBT Forum Progres je pozdravio apel EK da Crna Gora izmijeni i usvoji zakone u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije, evropskim i međunarodnim standardima o borbi protiv diskriminacije, zločinima iz mržnje i govoru mržnje, i usaglasi Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola iz 2020. godine.

Oni su pozvali Vladu i sve relevantne aktere da pitanje ljudskih prava LGBTI osoba u Crnoj Gori konačno shvate ozbiljno.

- I pristupe suštinskom, sistemskom i sveobuhvatnom rješavanju problema sa kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju, a na koje je i EK jasno ukazala -zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 08:33