/ Ministarstvo
16/05/2024 u 12:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora prepoznaje važnost poštovanja međunarodnih standarda ljudskih prava

Crna Gora, kao država u procesu evropskih integracija, prepoznaje važnost dosljedne primjene i poštovanja međunarodnih standarda ljudskih prava, uključujući i Konvenciju Ujedinjenih nacija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), saopštilo je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Delegacija koju je predvodio ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka predstavila je juče u Ženevi III Periodični izvještaj o sprovođenju Konvencije, na 88. zasjedanju Komiteta za elimiminaciju svih oblika diskriminacije žena.

U okviru dvije sesije, delegacija je u konstruktivnom dijalogu sa članovima/icama Komiteta predstavila postignuti napredak i aktuelne izazove u periodu od 2017. do danas, u oblastima koje su u fokusu zaštite predmetne Konvencije.

- Crne Gore daje punu posvjećenost implementaciji CEDAW Konvencije. Crna Gora je preuzela obavezu da poštuje, štiti i ostvaruje prava žena prema odredbama ove Konvencije i s tim u vezi, aktivno radi na njihovoj primjeni u nacionalnom kontekstu - kazao je Đeka.

On je naglasio da je aktuelni saziv Vlade Crne Gore svjestan uticaja čestih političkih promjena na sposobnost za kontinuirani napredak u implementaciji preuzetih obaveza, ali da izražava punu spremnost da radi aktivnije na postizanju rodne ravnopravnosti u crnogoskom društvu.

- Crna Gora je postigla vidljive rezultate u borbi protiv nasilja nad ženama, na polju učešća žena u političkom i javnom životu, kao i u obezbjeđivanju pristupa obrazovanju, zdravstvenim uslugama i ekonomskim resursima, istakao je ministar. Međutim, stereotipizacija žena, prisutnost rodno-zasnovanog nasilja, koje uključuje između ostalog i onlajn nasilje, kao i diskriminaciju u pojedinim oblastima društva, neki su od izazova koji zahtijevaju našu punu pažnju i angažovanost - navodi sde u saopštenju ministarstva.

Đeljošaj: Crna Gora primjer multinacionalnog sklada na Zapadnom Balkanu

Naglašena je saradnja Vlade i nevladinih organizacija na unapređenju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. U Crnoj Gori, ova saradnja je posebno istaknuta u kontekstu izvještaja iz sjenke za CEDAW Konvenciju, rekao je ministar i dodao da su ovi izvještaji ključni instrument u praćenju primjene CEDAW-a, pružajući detaljnu analizu stanja ženskih prava, identifikujući izazove i preporučujući mjere za unapređenje.

Delegacija Crne Gore odgovarala je na pitanja u vezi sa implementacijom CEDAW Konvecije u oblastima vidljivosti Konvencije, eliminacije stereotipa, rodno-zasnovanog nasilja, učešća u javnom i političkom životu, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, zapošljavanja, ekonomskog osnaživanja, i pripadajućoj normativi u oblasti zaštite ljudskih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 07:07