/ - IJZ
04/03/2023 u 09:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Danas besplatno testiranje na HIV

Institut za javno zdravlje Crne Gore organizuje akciju dobrovoljnog savjetovanja i besplatnog testiranja u prostorijama Savjetovališta za HIV u Institutu za javno zdravlje Crne Gore od 08-20 časova

Ministarstvo zdravlja je na inicijativu Instituta za javno zdravlje Crne Gore, proglasilo 4. mart za Nacionalni dan testiranja na HIV, saopšteno je iz IJZ.

Tim povodom Institut za javno zdravlje Crne Gore organizuje akciju dobrovoljnog savjetovanja i besplatnog testiranja u prostorijama Savjetovališta za HIV u Institutu za javno zdravlje Crne Gore od 08-20h.

Obilježavanje ovog datuma, kako navode, sprovodi sa ciljem ukazivanja na značaj testiranja na HIV i ohrabrivanja građana da se testiraju, što ranije saznaju svoj HIV status i uključe u liječenje.

Ovaj datum je izabran zato što je 4. marta 1985. godine objavljena odluka FDA (Food and Drug Administration) da se licencira prvi test za HIV, test koji otkriva antitijela na HIV.

Takođe, u martu 1987. FDA je odobrila zidovudin (AZT) kao prvi antiretrovirusni lijek za liječenje AIDS-a.

- Testiranje na HIV je čin brige o sebi i drugima i ključno je za okončanje epidemije HIV-a. Jedini način da se utvrdi da li neko ima HIV je testiranje i ono omogućuje rano otkrivanje infekcije, rano počinjanje liječenja i dobar kvalitet života, ističu u IJZ.

Ako se HIV infekcija otkrije na vrijeme, u ranijem stadijumu, i ako se odmah započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život.

- Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja količine virusa ispod nivoa detekcije što sprječava prenošenje virusa na zdrave osobe, tj. osoba inficirana HIV-om koja je na terapiji i ima dobar terapijski odgovor ne može prenijeti virus na neinficirane osobe, kaže se u saopštenju.

Danas, dodaje se, postoji više besplatnih, lakih, brzih i povjerljivih opcija testiranja na HIV nego ikada ranije.

- Sa ciljem obilježavanja Nacionalnog dana testiranja na HIV, u subotu 4. marta Institut za javno zdravlje Crne Gore organizuje akciju dobrovoljnog savjetovanja i testiranja u prostorijama Savjetovališta za HIV u Institutu za javno zdravlje Crne Gore od 08-20h, navode iz IJZ.

Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta. Savjetovalište za HIV Instituta za javno zdravlje Crne Gore , osim testiranja na HIV, nudi i testiranje brzim testovima na hepatitis B, hepatitis C i sifilis.

Takođe, 4. marta, u saradnji sa nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije, testiranje na HIV se organizuje i u Kući zdravlja u Podgorici od 14 do 21h.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 23:50