Ilustracija / - TO: UNSPALSH - NATHAN DUMLAO AVAILABLE FOR HIRE
19/04/2024 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i klimatskim akcijama, čime će se Crna Gora pridružiti grupi od preko 40 država koje su se obavezale da preduzmu akcije kako bi budućim generacijama obezbijedile čistu, zdravu i održivu životnu sredinu.

O uticaju klimatskih promjena na djecu i preporučenim politikama za njihovo rješavanje u Podgorici će danas razgovarati Šćekić, predstavnica UNICEF-a pri UN u Ženevi i specijalna koordinatorka za odgovor na izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi, Ređina De Dominićis, ministar turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera Vladimir Martinović, naučnik Dragan Hajduković i mladi.

Tom prilikom će Šćekić, koji je i predsjednik Savjeta za prava djeteta, potpisati Deklaraciju u djeci, mladima i klimatskim akcijama.

Iz UNICEF-a su ranije saopštili da će ta agencija Ujedinjenih nacija (UN) podržati Crnu Goru kako bi ispunila obaveze nakon potpisivanja Deklaracije.

Deklaracijom je, kako se navodi, obuhvaćen skup obaveza koje država preuzima na sebe kako bi se dosljedno bavila specifičnim potrebama, pravima i perspektivama djece u klimatskim politikama i djelovanju na svim nivoima.

Po modelu Barnahus Crna Gora će imati svoju dječiju kuću: Za djecu žrtve nasilja

Deklaracija je nastala u decembru 2019. godine tokom samita COP25, kada su se svjetski lideri pridružili omladinskim aktivistima kako bi potpisali Međunarodnu deklaraciju o djeci, mladima i klimatskim akcijama.

- Djeca i mladi uglavnom nijesu uključeni u klimatske politike i planove, a upravo oni najviše trpe posljedice klimatske krize, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, iako čine polovinu svjetske populacije, djeca i mladi snose najmanju odgovornost za emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, krčenje šuma i druge prakse koje štete planeti.

- Te činjenice su prepoznate od omladinskih klimatskih aktivista i UNICEF-a, pa je iz njih i proistekla Deklaracija o djeci, mladima i klimatskim akcijama, dodaje se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su naveli da sarađuju sa vladama kako bi podržali implementaciju Deklaracije, a sve države članice UN-a pozvane su da je potpišu.

- Kako bi se vlade podržale u sprovođenju obaveza definisanih u Deklaraciji, izrađen je Aneks Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama u kome su date smjernice za njenu realizaciju, rekli su iz UNICEF-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 20:05