Goran Danilović / - FOTO: UJEDINJENA
07/02/2024 u 12:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danilović: Izabran sam po zakonu za direktora Agencije, predao sam dokumentaciju da polažem stručni ispit

U Agenciji za kontrolu i obezbjeđivanje visokog obrazovanja nema politike, pozovite zaposlene, niti je ikad bilo niti će ikad biti, naveo je on

Onoga trenutka kada sam izabran na puni mandat na konkursu krajem prošle godine, ja sam poslao dokumentaciju Upravi za kadrove i čekam poziv da polažem stručni ispit, kazao je direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović za Gradsku televiziju.

On je ocijenio da zakonska rješenja nijesu najpametnija zbog toga što ako je neko poslanik 19 godina i odlučuje o zakonima i sudbini države ne treba na isti način posmatrati tu profesiju. Danilović tvrdi da mu nije bio potreban stručni ispit dok je bio v.d. direktor Agencije, već je to neophodno kada dobije mandat. Poručio je da nijesu promijenjeni uslovi za direktora Agencije i da je akt o sistematizaciji ostao isti.

- Ministar može biti ministar u četiri mandata, a ne mora imati položen stručni ispit. Pa nakon toga ako bi krenuo da radi u svom ministarstvu morao bi i to da polaže. Ja nemam ništa protiv, ovo su prigovori na zakon, ali zakon je jasan. Mi nijesmo ovdje da pravimo zasjede ustanovama, nego da im pomognemo da se pripreme za reakreditacije. Poboljšavamo pravila, ne da im ne napravimo sačekušu. U Agenciji za kontrolu i obezbjeđivanje visokog obrazovanja nema politike, pozovite zaposlene, niti je ikad bilo niti će ikad biti, imam dovoljno ličnog digniteta da bih se stidio da bih to uradio..Nijesam mijenjao akt o sistematizaciji da bi to prilagodio nekim mojim potencijalnim kadrovima. Pomoćnice koje su izabarne na konkrusu su iz Agencije i ja sam ih tu zatekao, nijesam se rapsitivao kako su zasnovale radni odnos 2017. godine. Tamo ima divnih ljudi profesionalaca koji mogu biti partner bilo kod državnog organa, poručio je Danilović.

Prema njegovim riječima tri puta je bio izabran za v.d. direktora Agenciji i da je zahvalan na povjerenju.

- Imamo posla koliko hoćete, taj osnovni posao akreditacije i reakreditacije ide svojom dinamikom. Reakreditaciju uvijek predvidimo za godinu koja dolazi, zbog toga što znamo koje ustanove visokom obrazovanju idu u proces reakreditacije. Pokušvamo da odgovorimo nekakvim izazovima koji su danas stavrnost ne samo kod nas nego u regionu. A u regionu ima agencija koje su kao i mi, neke su ispred na, a neke iz nas suštinski. Negdje kao što stoji naš put evropskih integracija. Internacionalizacija je za nas izazov, kao i za ustanove visokog obrazovanja. Mi negdje između ustanova visokog obrazovanja zaduženi da čuvamo njihovu akademsku nezavisnost i izvšrnih organa vlasti ili Vlade. Ni to neće biti u budućnosti dovoljno, trebaće kroz zakonske izmjene da se agencije totalno osamostali, kazao je Danilović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:57