Đeka - Raičević / - MINISTARSTVO LJUDSKIH I MANJINSKIH PRAVA
13/02/2024 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeka: Prepoznajemo vrijednost i značaj saradnje sa NVO u sprovođenju politike rodne ravnopravnosti

Ministar Đeka je iskazao i punu podršku aktivnostima Centra za ženska prava u kontekstu buduće sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva i donošenja Zakona o Vladi

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava prepoznaje vrijednost i značaj saradnje sa nevladinim organizacijama u sprovođenju politike rodne ravnopravnosti istakao je ministar Fatmir Đeka u razgovoru sa aktivistkinjama Centra za ženska prava.

Ministar je naglasio značaj doprinosa nevladinih organizacija koje su prepoznatljive po svom aktivnom učešću u različitim projektima usmjerenim ka unapređenju društvenih normi i postizanja pravednijeg i ravnopravnijeg društva.

Predstavnice Centra za ženska prava istakle su svoju posvjećenost promociji i zaštiti ženskih ljudskih prava, kao i zalaganje za ostvarivanje potpune rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

- Ministar Đeka je iskazao i punu podršku aktivnostima Centra za ženska prava u kontekstu buduće sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva i donošenja Zakona o Vladi. Dogovorena je zajednička zagovaračka pozicija koja proizilazi direktno iz preporuka CEDAW i UPR-a, a koja se odnosi na unapređenje zakonskih garancija za bolju političku participaciju žena. Na sastanku je razgovarano o krovnom anti-diskriminacionom zakonu čiji se predlog teksta nalazi pred Evropskom komisijom, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako naglašavaju, usvajanje ovog zakona značiće i početak rada na izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti u skorije vrijeme.

Ministar Đeka i izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević razmijenili su mišljenja i o potrebi ponovnog ustanovljavanja Savjeta za rodnu ravnopravnost na najvišem političkom nivou, kao važnog mehanizma koji treba da garantuje efikasnu i horizontalnu primjenu politika rodne ravnopravnosti.

Izabela Kordić, u svojstvu projektne koordinatorke, predstavila je dinamiku realizacije projekta "Broje li se žene u Crnoj Gori: rodna analiza zvanične statistike".

Ovaj projekat ima za cilj pružanje dubinske analize i ocjene stanja rodne ravnopravnosti u zemlji, a finansijski je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. Ministar Đeka ponovio je važnost ovakvih inicijativa i podržao napore Centra za ženska prava u ostvarivanju postavljenih ciljeva, izrazivši optimizam i naglašavajući važnost zajedničkog angažmana u ostvarivanju društvene jednakosti i pravičnosti.

- Ova partnerstva imaju za cilj doprinijeti ostvarivanju rodne ravnopravnosti u korist zemalja Zapadnog Balkana i Turske, rekao je ministar.

Anita Stjepčević, koordinatorka programa javnog zagovaranja informisala je o stepenu sprovođenja monitoringa o implementaciji Akcionog plana Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti za 2023. godinu ispred ove nevladine organizacije.

Na temelju Memoranduma o saradnji koji su Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava i Centar za ženska prava potpisali 2017. godine, dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju zajedničke aktivnosti sve sa ciljem da se osigura rodna dimenzija u svim tekućim reformskim procesima na putu evropske integracije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 00:37