/ - FOTO: UPRAVA ZA DIJASPORU
30/11/2023 u 14:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima u posjeti Zajednici Crnogoraca u Splitu

Na prikazivanju filma bio je prisutan v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi, koji je izrazio svoje zadovoljstvo radom Udruženja Crnogoraca Split, na čelu sa Milicom Radojčić i mladim rukovodstvom koje svakodnevno okuplja sve veći broj dijaspore Crne Gore u Splitu

U srijedu, 29. novembra 2023. godine, u organizaciji Zajednice Crnogoraca iz Splita, u Kinu "Zlatna vrata" u Splitu, prikazan je film "Grudi" rediteljke Marije Perović.

- Na prikazivanju filma bio je prisutan v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi, koji je izrazio svoje zadovoljstvo radom Udruženja Crnogoraca Split, na čelu sa Milicom Radojčić i mladim rukovodstvom koje svakodnevno okuplja sve veći broj dijaspore Crne Gore u Splitu. On je pohvalio projekat prikazivanja filma, ističući njegovu izuzetnu sposobnost povezivanja matične Crne Gore sa dijasporom u Splitu, s obzirom da je isti sniman i u Crnoj Gori i u gradu gdje je sinoć prikazan. Ovo predstavlja dokaz duboke povezanosti naše dijaspore sa svojom domovinom, istovremeno pružajući značajan doprinos državi u kojoj se nalazi. Takođe, direktor je najavio da će u budućnosti Udruženje moći da računa na podršku Uprave, a svi relevantni projekti će biti podržani, sve u cilju unapređenja dobrobiti naše dijaspore- navodi se u saopštenju.

Rediteljka, Marija Perović, takođe je bila prisutna na prikazivanju ovog filma, dodatno doprinoseći atmosferi koja je izazvala veoma snažne emocije kod publike.

image
foto: uprava za dijasporu

- Film "Grudi" je crnogorski kandidat za 93. nagradu Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film u 2020. godini, te je bio prikazan na više od 20 filmskih festivala širom svijeta. Ovo remek-djelo osvojilo je brojne nagrade i priznanja, predstavljajući zajednički regionalni projekat sa učešćem produkcijskih kompanija iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Scenario filma "Grudi" napisala je Vladislava Vojnović po ideji Marije Perović, dok su producentkinje Marija Perović i Dubravka Drakić. U ostvarivanju ovog remek-djela učestvovali su i talentovani pojedinci kao što su direktor fotografije Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović i kostimografkinja Tijana Todorović. Glumačku postavu čine Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Bruna Bebić- navodi se u saopštenju.

image

foto: uprava za dijasporu

- FOTO: UPRAVA ZA DIJASPORU

Sniman u Nikšiću i dijelom u Splitu, film "Grudi" predstavlja autentičan prikaz koji će sigurno ostati urezan u sjećanje publike. Ovaj film je ne samo umjetničko ostvarenje, već i snažan most između kultura i zajednica koje su učestvovale u njegovom stvaranju, kao i afirmaciji kulturnog nasleđa između dvije zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:17