Srđan Pavićević / - FOTO: VLADA CRNE GORE
29/03/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dogovorena saradnja sa Italijom u oblasti zdravstva

Crna Gora i Italija imaju izuzetane mogućnosti saradnje u oblasti medicine, a kroz dogovorene modalitete dodatno će iskoristiti ponuđene načine uspostavljanja evropskih standarda u crnogorskom zdravstvenom sistemu

To je zaključak trodnevne posjete Italiji delegacije Vlade, na čelu sa potpredsjednikom Vlade za zdravstvo Srđanom Pavićevićevem i ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da su Pavićević i Šimun, tokom prvog dana posjete, razgovarali sa ministrom zdravlja Italije Oracijom Skalićijem.

Kako je saopšteno, dogovoren je nastavak saradnje kroz PHASE projekat u okviru kojeg je predviđeno učešće crnogorskih predstavnika na simpozijumu u Kataniji.

Podrška Italije evropskoj integraciji Crne Gore kroz upodobljavanje zdravstvenog sistema EU standardima

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će razvoj digitalnih servisa u zdravstvu biti posebno u fokusu.

Oni su objasnili da je Italija, kroz normativne i suštinske učinke, prepoznata kao zemlja koja ima visok stepen usklađenosti i uspješnosti primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Kako se dodaje, i u toj oblasti je ponuđena podrška Crnoj Gori za implementaciju najboljih praksi.

Saopšteno je da je Skalići kolegema iz Crne Gore obećao pomoć i prilikom prijavljivanja za projekte u okviru programa EU4Healt, koji je Šimun potpisao početkom godine u Briselu i kroz koji će naš zdravstveni sistem moći da iskoristi značajna finansijska sredstva u skladu sa aplikacijama.

- Program transplantacije organa i stručna pomoć kroz edukativne posjete italijanskih ljekara i rad u Kliničkom centru Crne Gore takođe su jedan od strateški razmatranih pravaca djelovanja - kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tokom susreta posebno naglašena spremnost univerzitetskih i medicinskih centara u Italiji za stručno usavršavanje i razmjenu, kako studenata tako i ljekara specijalista i supspecijalista za posebne ekspertize koje će se primjenjivati u crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

Iz Ministarstva su rekli da je crnogorska delegacija posjetila i univerzitetsku kliniku Mejer u regiji Toskana, dodajući da je to visoko specijalizovana pedijatrijska ustanova i nacionalni referentni centar za ovu oblast.

Mendažment bolnice, kako se dodaje, upoznao je kolege iz Crne Gore sa visokim standardima u liječenju najmlađih pacijenata, kao i sa bogatim iskustvom koje imaju iz oblasti dječje reumatologije, alergologije i imunologije.

- Sa ovom klinikom je dogovoren nastavak saradnje na način što će se određeni broj pedijatrijskih pacijenata upućivati na liječenje u kliniku Meyer za određena stanja i u dogovoru sa ljekarima iz Instituta za bolesti djece - dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, posebnu podršku i ekspertizu ljekari iz te ustanove ponudiće crnogorskim kolegama prilikom formiranja Banke humanog mlijeka koja će, kako su kazali iz Ministarstva, biti formirana u sklopu Kliničkog centra.

Iz Ministarstva su rekli da je crnogorska delegacija posjetila bolnice San Rafaele, San Donato-Arezo, kao i medicinski centar Vicenza San Bortolo.

Navodi se da je Vicenza San Botrolo medicinski centar centar izvrsnosti u oblasti kardiohirurgije.

- Tokom susreta je pokrenuta inicijativa za obuku naših ljekara, ali i dolazak doktora iz ove klinike u KCCG kako bi se komplikovane procedure uspostavile i u našoj najvećoj zdravstevnoj ustanovi uz stručnu pomoć medicinskih profesionalaca iz Italije - kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Oni su rekli da je i sa ustanovama San Rafaele i San Donato-Arezo razmatran dogovor o saradnji kroz upućivanje pacijenata, razmjenu medicinskog kadra, ali i bogatog univerzitetskog iskustva akademskog osoblja u oblasti istraživanja i sradanje u sklopu doktorskih studija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 20:00