Naučna saradnja Crne Gore sa Poljskom / - UCG
24/05/2024 u 08:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dogovorena saradnja Univerziteta Crne Gore sa poljskom Akademijom Nikola Kopernikus

Naučnoistraživačka saradnja na međunarodnom nivou bila je povod sastanka rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Božovića sa predstavnikom poljske Akademije Nikola Kopernik, Pavelom Dereckim.

Poljska Akademija je nova institucija u sistemu poljske nauke, osnovana s ciljem unapređenja naučnih istraživanja i međunarodne saradnje. Akademija nosi ime po slavnom poljskom astronomu Nikoli Koperniku i posvećena je oblastima njegovih dostignuća, kao što su pravo, ekonomija, matematika, filozofija i medicina.

Rektor Božović je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti realizacije zajedničkih projekata sa ovako prestižnom institucijom i istakao značaj međunarodne saradnje za unapređenje naučnoistraživačkog rada i obrazovanja na Univerzitetu.

Univerzitet Crne Gore promijenio društvenu paradigmu Crne Gore

Predstavljajući Univerzitet Crne Gore, on je istakao vrlo bogatu naučnoistraživačku saradnju Univerziteta na međunarodnom nivou. Posebno su intenzivne, dodao je, inicijative u okviru evropske mreže univerziteta Ulysseus, gdje UCG, kao jedini univerzitet koji dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, ima priliku da sarađuje sa prestižnijim univerzitetima EU.    

Dr Mazurek je naveo da Akademija trenutno ima oko 50 članova, uključujući četiri dobitnika Nobelove nagrade. Širom Evrope organizuju mrežu saradnje sa različitim akademskim jedinicama, u okviru potpisanih  memoranduma o razumijevanju sa univerzitetima i ambasadama u regionu i Evropi.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu detaljno razrade planovi za konkretne zajedničke aktivnosti, uključujući razmjene studenata i profesora, kao i zajedničke naučne projekte. Sastanak je zaključen dogovorom o nastavku komunikacije između dvije institucije i formalizciji saradnje kroz pravni sporazum, sa ciljem unapređenja naučnoistraživačkog rada i obrazovanja.

(VIDEO) Božović: UCG godišnje fali do pet miliona eura iz budžeta, Vladi predlažemo upis i samofinansiraјućih studenata

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 12:39