Dom zdravlja, ilustracija / - ZELJKO STAJKIć
22/03/2024 u 09:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dom zdravlja Glavnog grada započeo obavezne sistematske preglede djece za upis u školu

Dom zdravlja Glavnog grada od 01.03.2024. je započeo sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola. Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2018. godine.

Obavljaju se kod izabranog pedijatra u predhodno zakazanom terminu. Mole se svi roditelji i staratelji koji do sada nisu zakazali sistematske preglede svoje djece da iste zakažu kod izabranih pedijatra. Pregledi se mogu zakazati putem telefona ili direktno kod sestara u Domu zdravlja.

Sistematski pregled podrazumjeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj mjerenje tjelesne mase i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procjenilo da li dijete težinom i visinom odstupa od očekivanog za uzrast i pol. Obavlja se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, emocionalna i kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika.

Ukoliko se nakon pregleda procjeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom, dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalističke preglede.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:34