Ask kandidati / logo
24/04/2024 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dragana Šuković, Slavica Mirković i Mladen Tomović u trci za Savjet ASK-a

Komisija za utvrđivanje liste kandidata za izbor novih članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) na današnjoj sjednici odlučila je da kao potencijalni kandidati budu intervjuisani Dragana Šuković, Slavica Mirković i Mladen Tomović.

ASK bez Savјeta od avgusta, Skupština ćuti o izboru novog

Za članove novog Savjeta ASK-a javilo se devet kandidata. Po nalazima komisije, samo troje je predalo kompletnu dokumentaciju. Kao kandidati javili su se Dragana Šuković, Veselin Vujanović, Miodrag Martinović, Ljubisa Konatar, Mehmedin Tahirović, Slavica Mirković, Mladen Tomović, Kalina Adrović Vulić i Milica Milutinović.

S obzirom da je samo troje kandidata predalo kompletnu dokumentaciju, i da ispunjavaju uslove da se sa njima obave razgovori. Kada ti razgovori budu završeni raspisaće se novi oglas. Savjet ASK-a broji pet članova.

U komisiji koja utvrđuje listu kandidata za Savjet su Momčilo Leković i Jevto Eraković, predstavnik Sudskog savjeta Miodrag Iličković, predstavnik Tužilačkog savjeta – Miroslav Turković i predstavnik NVO sektora Pavle Ćupić (Građanska alijansa).

Od 31. jula 2023. godine rad Agencije za sprečavanje (ASK) korupcije nema ko da kontroliše jer je istekao mandat bivšem Savjetu. U međuvremenu je uhapšena direktorica Agencije Jelena Perović koja je puštena da se brani sa slobode.

Nakon junskih parlamentarnih izbora novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je 27. jula prošle godine, ali je šef parlamenta izabran tek 31. oktobra.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Savjet ASK ima niz nadležnosti – bira i razrješava direktora Agencije, donosi Statut i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, inicira unapređenje rada Agencije, vrši provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini direktora Agencije…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 08:57