/ - SRDJAN BOLJEVIC
21/02/2024 u 17:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: EK pozvala Skupštinu da imenuje predsjednika i petog člana Senata

Evropska komisija je konstatovala da „DRI blagovremeno podnijela sve izvještaje parlamentu, koji je razmotrio Godišnji izvještaj DRI o izvršenim revizijama i aktivnostima, uključujući reviziju završnog računa budžeta države

U Podgorici  je danas održan Odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije u okviru kojeg se, između ostalog, razmatralo stanje usklađenosti Crne Gore sa pravnim tekovinama i standardima EU i napredak ostvaren u odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 „Finansijski nadzor“.

- U oblasti eksterne državne revizije, Evropska komisija je pozvala Skupštinu Crne Gore da imenuje predsjednika i petog člana Senata Državne revizorske institucije i da u značajnoj mjeri ojača strukturirano praćenje realizacije preporuka DRI - navodi se u saopštenju.

U posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, Evropska komisija je konstatovala da „DRI blagovremeno podnijela sve izvještaje parlamentu, koji je razmotrio Godišnji izvještaj DRI o izvršenim revizijama i aktivnostima, uključujući reviziju završnog računa budžeta države. Međutim, parlament još uvijek ne obezbjeđuje strukturirano praćenje preporuka DRI“.

- U odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 - Finansijski nadzor za oblast eksterne revizije, Državna revizorska institucija je realizovala sve aktivnosti vezane za usklađivanje zakonske regulative i revizorske prakse s propisima i standardima Evropske unije, što se konstatuje od strane Evropske komisije u Izvještaju o Crnoj Gori i ispunila takođe sve obaveze iz Programa pristupanja Crne Gore EU u 2023. godini - navode iz Državne revizorske institucije.

Senat Državne revizorske institucije Crne Gore za članove Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na Pregovaračko poglavlje 32 Finansijski nadzor, imenovao je senatora dr Branislava Radulovića i državnu revizorku – rukovoditeljku Odjeljenja Mariju Žugić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:50