Maraš Dukaj / -RADE KOPRIVICA
07/09/2022 u 14:06 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukajev resor potvrdio "Danu": Hakeri od Vlade traži 3,6 miliona da bi vratili podatke

Naglašavamo da se radi o samoinicijativnom obraćanju službenika i Vlada Crne Gore nije i neće pregovarati sa kriminalnom grupom ili drugim akterima koji potencijalno stoje iza ovog napada, saopšteno je "Danu" iz kabineta ministra Dukaja

Kriminalna grupa "Kuba rensomver", koju je ministar javne uprave Maraš Dukaj označio kao odgovornu za sajber napade na vladinu infrastrukturu, od Crne Gore traži 3,6 miliona dolara za oslobađanje podataka koјe su zarobili na Vladinom serveru, potvrđeno јe "Danu" u Ministarstvu јavne uprave. U ovom resoru navode da su do te cifre došli tako što јe јedan službenik samoiniciјativno poslao meјl napadačima, odnosno niјe se radilo o zvaničnom obraćanju države hakerima.

– Kao što smo i nekoliko puta do sada saopštili, Vlada Crne Gore nije i neće pregovarati sa kriminalnom grupom ili drugim akterima koji potencijalno stoje iza ovog napada. Znamo za podatak da im se samoinicijativno obratio jedan službenik čiji je računar kriptovan i da je obaviješten da se radi o iznosu od 3,6 miliona dolara. Naglašavamo da se radi o samoinicijativnom obraćanju i da Vlada neće o tome pregovarati – saopšteno јe "Danu" iz kabineta ministra Dukaјa.

Prije dviјe sedmice predstavnici Vlade su saopštili da će se za sedam dana znati koliku štetu je pričinio sajber napad, a na pitanje šta јe do sada utvrđeno u ministarstvu kažu da u ovom momentu definitivno mogu potvrditi da je šteta pričinjena kriptovanjem nekih 150 radnih stanica u 11 institucija.

– Još je rano za prave procjene napada, dok se ne izvrše detaljna skeniranja svih radnih stanica, kao i procijeni sama infiltracija malicioznosti, odnosno koliko duboko je sami računar zaražen, naročito kad govorimo o računarima koji su zaraženi, ali ne i kriptovani – kažu u ministarstvu.

Prioitetno objaviti izvode iz državnog trezora

U MANS-u kažu da imajući u vidu obim dostavljene dokumentacije, predlažu da Agencija prioritetno objavi izvode iz državnog trezora koje je dužno da joj dostavi i objavi Ministarstvo finansija, a čiji sajt nije u funkciji.

– Naime, član 41 stav 1 zakona obavezuje Ministarstvo finansija da objavljuje konkretne podatke o državnoj potrošnji, a posebno budžetskoj rezervi, koja je ranije bila predmet brojnih sumnji u izborne zloupotrebe. Član 41 stav 1 propisuje da "ministarstvo na sedmodnevnom nivou na svojoj internet stranici objavljuje izvode iz državnog trezora, kao i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora". Podvlačimo da u ovom trenutku javnost nema podatke o državnoj potrošnji u toku izborne kampanje i neophodno je hitno postupanje ASK-a, u skladu sa obavezama te institucije propisanih članom 46 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja – naglašavaju u MANS-u.

Ističu da eksperti koji rade konkretno sa Ministarstvom javne uprave, a prisutna su trenutno tri tima i to dva iz SAD i jedan iz Francuske, pružaju pomoć Crnoj Gori bez finansijske koristi.

Zbog hakerskog napada nema podataka o potrošnji budžeta, pa јe MANS јuče od Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) zatražio da u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, na svom sajtu objavi informaciјe o potrošnji državnog budžeta, koje institucije dostavljaju ASK-u u propisanim rokovima.

– Imajući u vidu da sajt Vlade Crne Gore ne funkcioniše već neko vrijeme, a da su na njemu navedeni samo linkovi ka sajtovima institucija, ali ne i konkretna dokumenta, MANS je od ASK-a zatražio da podatke koje dobija od institucija objavi na svom sajtu u skladu sa zakonom. Naime, članom 38 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano јe da sve budžetske potrošačke jedinice dostavljaju ASK-u analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu. Član 38 stav 5 propisuјe da su "sve budžetske potrošačke jedinice, na državnom i lokalnom nivou dužne da, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i mjesec nakon održavanja izbora, sedmodnevno na svojoj internet stranici objavljuju analitičke kartice sa svih računa koje imaju u svom posjedu i dostavljaju ih radnom tijelu Skupštine nadležnom za poslove antikorupcije i Agenciji". Istim zakonom, u članu 46 stav 5, obavezana je Agencija da objavljuje analitičke kartice koje joj institucije dostavljaju. Član 46 stav 5: svi akti, podaci i dokumenti iz čl. 38, 39, 40, 41, 43 i 44 ovog zakona koje organi i pravna lica dostavljaju Agenciji, Agencija objavljuje na svojoj internet stranici u roku od tri dana od dana dostavljanja – navode u MANS-u.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:36