/ FOTO: IGOR šLJIVANčANIN
05/12/2022 u 15:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović uručila nagrade za volontera i volonterku godine

Godišnja nagrada za volonterizam za 2022. godinu pripala je Organizaciji Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, organizaciji koja nema profesionalno zaposlene

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uručila je danas nagrade za volontera, odnosno volonterku godine, kao i godišnju nagradu za volonterizam, na svečanosti koju je upriličila NVO Asocijacija za demokratski prosperitet ZID.

- Đurović je istakla da volonteri ne očekuju materijalnu nadoknadu, sem moralnih i društvenih satisfakcija, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatraju izrazom ljudske humanosti, solidarnosti i uzajamnosti, kao i osjećanjem odgovornosti za svoju zajednicu. Dobovoljnost je upravo najbitnija karakteristika volonterizma, jer ukoliko nije dobrovoljan, on gubi suštinu i smisao, rekla je ona- navodi se u saopštenju.

Predsjednica je istakla da će volonteri od Skupštine Crne Gore, dok je na njenom čelu, uvijek imati svu potrebnu podršku kako bi se definisali i usvojili zakoni koji će oblast volonterizma regulisati na najbolji mogući način.

- Volontiranje je naročito važno za djecu koja zahvaljujući istom mogu da otkrivaju, ostvaruju i razvijaju svoje potencijale. Ono promoviše zdrav način života i izbora, uči djecu životnim vještinama, ohrabruje ih da doživotno budu aktivni u svim društvenim događanjima, i ne samo to, već i da učestvuju u stvaranju odnosa u društvu po svojoj mjeri- istakla je predsjednica Skupštine.

Đurović je iskazala posebnu zahvalnost velikom broju volontera koji su, u prethodne dvije godine, tokom pandemije Kovid-19, pokazali nevjerovatnu spremnost i požrtvovanost da pruže pomoć i podršku svima kojima je bila neophodna, te da njihova solidarnost, posvećenost i odlučnost da pomažu onda kada je najteže zaslužuju naše divljenje, a ljubaznost, hrabrost i visok nivo samoodricanja inspiracija su i pokazatelj odgovornog društvenog ponašanja.

- Država i društvo u cjelini treba da podstiču i pomažu volonterizam u Crnoj Gori jer je to način da dobijemo humane, odgovorne, tačne, precizne mlade ljude, koji će izrasti u samostalne osobe sa velikim ljudskim vrlinama, zaključila je presjednica Đurović. Sanda Rakočević, izvršna direktorica ADP-Zid, zahvalila se svim prisutnima i istakla da je raduje sve veća vidljivost volonterizma u zemlji od samih građana. ''Veliki rad i trud je iza nas, veliki broj uspješnih akcija, kao i drugih aktivnosti koje su okrenute razvoju volonterizma u Crnoj Gori''- navoi se u saopštenju.

Godišnja nagrada za volonterizam za 2022. godinu pripala je Organizaciji Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, organizaciji koja nema profesionalno zaposlene, već sve aktivnosti realizuje putem volonterske mreže od 60 volontera.

- Nagrada za volontera godine za 2022. godinu pripala je Milošu Milinkoviću iz Podgorice, koji je usrećio brojne mališane ne samo u Crnoj Gori nego i šire. Pored toga što je učestvovao u organizaciji dva humanitarna bazara u Podgorici za liječenje djece, Miloš aktivno u saradnji sa NVO "Fenix", zajedno sa članovima i volonterima organizacije Rent a party Montenegro posjećuje hemato-onkološko odjeljenje dječije bolnice KBC-a, gdje sa najmlađim pacijentima, održava radionice kako bi im boravak na odjeljenju bio prijatniji- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:03