Institut za onkologiju / -SCREENSHOT RTCG
08/03/2024 u 18:16 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fali "taksol", drugi citostatik kupio KCCG

Direktorka Instituta za onkologiјu Kliničkog centra Crne Gore dr Sanja Lekić kazala јe za "Dan" da su dobili lijek "5 flurouracil", koji niјesu imali posljednje dviјe sedmice.

Ona јe rekla da u ovom trenutku na Institutu za onkologiju nedostaje i lijek "taksol" (paklitaksel), za koji je najavljeno da će stići do kraja ove sedmice. Inače, "taksol" јe terapiјa za kancer doјke, јaјnika i pluća.

Paciјent koјi se priјe nekoliko dana obratio našoј redakciјi zbog nestašice citostatika kazao nam јe da su mu u Institutu savјetovali da kupi u apoteci citostatik "flurouracil", čiјa јe ciјena oko pet eura. Međutim, ovim paciјentima јe za terapiјu potrebno više kutiјa citostatika.

– Razlog nedostatka liјeka "5 flurouracil" je isti kao i prije nekoliko mjeseci, a to je razlika u maksimalnoj cijeni, a odgovor koji na redovne upite o nedostatku lijeka dobijamo od strane JZU Montefarm je da lijeka nemaju na stanju i nemaju mogućnost nabavke. Iz tog razloga je lijeke nabavljen iz sredstava KCCG, i krajem prethodne godine i sada. U ovom trenutku su nabavljene količine koje će u narednom periodu omogući kontinuirano snabdijevanje. Kako bismo održali kontinuitet liječenja, pacijentima smo savjetovali da, ako su u mogućnosti, lijek kupe u nekoj od PZU, uz obavezno pisanje izvještaja za refundaciju utrošenih novčanih sredstava – kaže Lekić.

image

др Сања Лекић

-CUMO

Povodom trenutne nestašice lijek "taksol" (paklitaksel,) za koji je najavljeno da će stići do kraja ove sedmice, navodi da јe posljednja isporuka bila 26.2.2024. godine, u količini od 60 ampula od 30 mg.

– To je količina za otprilike desetak pacijenata, zavisno od režima primjene (radi li se o nedjeljnoj ili tronedjeljnoj dozi). U svakodnevnoj smo komunikaciji sa nadležnim službama, prije svega sa Centrom za snabdijevanje i centralnom apotekom KCCG, koji redovno naše zahtjeve procesuiraju prema Montefarmu, i u tom periodu smo od JZU Montefarm dobili najavu da je prizvođač lijeka najavio deficit do aprila 2024. godine, te smo dali saglasnost za nabavku lijeka od drugog proizvođača i isplanirali potrebne količine. Najavljeno nam je da u ovom slučaju možemo očekivati da lijek bude dostupan do kraja ove sedmice – kazala јe Lekić.

Inače, prošle godine јe često dolazilo do nestašica ovoga citostatika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:55