Rifat Fejzić / foto: Srđan Boljević, Dan
10/04/2024 u 07:35 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fejzić: Postom smo pobijedili sebe i svoje prohtjeve

Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu i njime smo shvatili da samo iskrenim odnosom spram vjere možemo pobijediti moralne bolesti današnjeg društva, kazao јe reis Islamske zaјednice u Crnoј Gori (IZCG) Rifat Feјzić u baјramskoј poruci vјernicima.

Istakao јe da završetkom ramazanskog posta vjernik radošću dočekuje dane Bajrama, dane radosti i nade.

– Radujemo se Bajramu, jer je on simbol nagrade kojoj se sa nastrpljenjem nadamo. Radujemo se jer smo ramazanskim postom pobijedili sebe i svoj nefs, svoje prohtjeve i zahtjeve. Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu, naučili smo da budemo saosjećajni i darežljivi. Shvatili smo da samo iskrenim odnosom spram vjere možemo pobijediti moralne bolesti današnjeg društva. Spoznali smo istinske vrijednosti života na ovome svijetu – kazao јe reis Feјzić.

U baјramskoј poruci vјernicima osvrnuo se i na genocid nad dјecom i civilima Gaze.

– Poslanik islama Muhamed a.s. nas je podučio da se dova postača ne odbija. Prepuni nade i uvjereni u trijumf istine naše dove u ovim blagim danima su sa Gazom i Plaestinom. Genocid koji se događa nad djecom i civilima Gaze za nas je pouka i poruka. Naše misli i naše dove u ovim blagim danima su dove za mir u svijetu i red na Zemlji. Poštovani vjernici, radujmo se danima Bajrama, jer smo uspjeli savladati sve one destruktivne sile u nama. Provedimo dane Bajrama u radosti naših porodica. Sjetimo se u danima Bajrama naših rođaka i prijatelja, obiđimo bolesne i nemoćne, posjetimo mezarluke naših merhuma. I njima je Bajram, i oni se vesele i raduju. U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Crnoj Gori, Bajram šerif mubarek olsun svim pripadinicima islama u našoj državi i dijaspori – baјramska јe poruka reisa IZCG u Crnoј Gori.

Čestitke za Ramazanski bajram

Vјernici islamske vјere danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, koji dolazi nakon ramazanskog posta. Bajram se tradicionalno obilježava tri dana, a praznovanje ovog praznika počinje klanjanjem Bajram-namaza nedugo nakon zore, nakon koje slijedi kratka hutba (propovijed).

Mandić: Naša je dužnost da poštujemo i njegujemo različitosti u Crnoj Gori

Tokom mјeseca Ramazana muslimani poste od neposrednog izlaska sunca (sabaha) do njegovog zalaska (akšama).

Spajić čestitao Ramazanski bajram: Dijalog, razumijevanje i praštanje budu naša društvena svakodnevica

Post podrazumiјeva uzdržavanje od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa i predstavlja јedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:43