Korupcija  / -GORAN ŠćEKIć
09/04/2024 u 20:32 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Funkcioneri će odahnuti ako se usvoji novi Nacrt zakona o sprečavanju koruopcije: Milioni će moći da prođu ispod radara

Ukoliko se usvoјe sadašnje odredbe Nacrta zakona o sprečavanju korupciјe, koјi јe na јavnoј raspravi, javnim funkcionerima će opet biti dozvoljeno da odlučuju da li hoće da daju uvid u svoјe bankovne račune ili ne, umjesto da to bude zakonska obaveza.

Nadalje, prema slovu ovog nacrta, prijavljuju samo svojinu na imovini koju imaju duže od godinu (što znači da u periodu do godinu mogu da je stiču, preprodaju, prenose na drugoga, tj. skrivaju, i da se to nikada ne prijavi i ne otkrije), a kada se zna da članovi njihovog domaćinstva ne moraju da prijavljuju imovinu u kompanijama koje posjeduju, onda je jasno da milionski vrijedna imovina i dalje može biti sakrivena.

Nacrt zakona je prilično loš dokument i javni funkcioneri mogu da odahnu. Oni i dalje mogu da steknu vrijednu imovinu kroz korupciju i nezakonitosti, a da je sakriju. Umjesto da sprečava korupciju, ovaj zakon će i dalje značiti da su širom otvorena vrata za nezakonito bogaćenje i koruptivne radnje, ociјenila јe u izјavi za "Dan" Ines Mrdović iz Akciјe za sociјalnu pravdu.

– Novim zakonom se predlaže da javni funkcioneri budu notari, javni izvršitelji i stečajni upravnici. To je svakako korak naprijed, iako se čini da je za dobar dio stečajnih upravnika to zakasnjelo rješenje, zato što je već okončan takozvani mračni period crnogorske privatizacije, koja je u dobrom dijelu sprovedena kroz sporne stečajne postupke, pa stečajni upravnici koji su rukovodili nizom kontroverznih postupaka neće imati obavezu da prijave imovinu – ukazala јe Mrdović.

image

Ines Mrdović

Инес Мрдовић-SRDJAN_BOLJEVIC

Po njenom mišljenju, veoma je loše što zakon ne prepoznaje kao javne funkcionere lica koja učestvuju u brojnim tenderskim postupcima, koji mogu biti milionskih vrijednosti.

– Opšte je poznato da je područje javnih nabavki među najosjetljivijim na korupciju, a zaposleni koji učestvuju u tenderima nemaju obavezu prijavljivanja imovine i ostaju van radara kontrole. Tako je na sceni apsurdna situacija da se kao javni funkcioner pojavljuje predstavnik roditelja djece sa posebnim potrebama, kao član upravnih odbora u dnevnim centrima, koji su tu kao direktno zainteresovani za dobrobit svoje djece, a oni koji odlučuju o milionskim poslovima, gdje je mogućnost ugradnje enormna, ostaju van dometa zakona – ističe Mrdović.

Razvodnjava se borba protiv korupciјe

Mrdović kaže da nacrt zakona nešto podrobnije definiše ugrožavanje javnog interesa, ali se postavlja pitanje šta su sankcije kada se to utvrdi, tako da ni u tom smislu nema stvarnog koraka naprijed.

– Isto tako, zakonom se detaljnije reguliše pitanje zviždača, iako bi bilo mnogo svrsishodnije da se donese poseban zakon o zaštiti zviždača, što je, uostalom, i na fonu evropske prakse. U svakom slučaju, čini se da se priča o stvarnoj borbi protiv korupcije razvodnjava, a bespredmetno je da građani očekuju da će zakon o sprečavanju korupcije biti čelični štit za korupciju. Naprotiv, on će biti sve, samo to neće biti – zaključuјe Mrdović.



Institut alternativa: Vladin nacrt neće unaprijediti borbu protiv korupcije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:01