Funcioneri i službenici rado voze državna auta jer ih plaćaju građani / foto: Srđan Boljević, Dan
26/02/2024 u 17:11 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Funkcioneri i službenici voze 4.700 državnih automobila

Početkom prošle godine državni organi su imali na raspolaganju 4.622 automobila, da bi za deset mjeseci taj broj porastao za 92

Državni organi su početkom novembra prošle godine raspolagali sa 4.714 automobila, pokazuјu podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavljeni Akciji za socijalnu pravdu (ASP), na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Početkom prošle godine taј broj je iznosio 4.622, što znači da je vozni park u vlasništvu države za deset mjeseci uvećan za 92 automobila. U julu 2022, godine ASP je dobila istu vrstu podataka od MUP-a, a tada je taj resor saopštio da je u zemlji 4.281 registrovani državni automobil.

”Među onima koji prednjače po broju službenih automobila svakako je
Pošta Crne Gore, na koju se vodilo 338 auta. Samo deset mjeseci ranije,
na Poštu se vodilo 295 auta

Od maja 2022. pa do početka novembra 2023. godine, državom je upravljala manjinska vlada Dritana Abazovića, od čega tri mjeseca u punom mandatu, a čak 14 mjeseci u tehničkom. Proizilazi da je za to vrijeme broj državnih automobila uvećan za 433, što je devet odsto.

Iz ASP-a kontinuirano ukazuju da preglomazan vozni park javne administracije (i državne i lokalnih) treba znatno smanjiti, kako bi se umanjio ukupan trošak za njegovo održavanje. Takođe, prodajom dijela tog voznog parka može se obezbijediti dodatni novac za socijalne potrebe.

image

Službena vozila

foto: Dan

Početkom novembra prošle godine na ministarstva su bila registrovana 722 automobila, od čega se najveći broj na MUP, na koji se vodilo 470 vozila. Na Ministarstvo poljoprivrede bila su registrovana 73 automobila, na Ministarstvo odbrane 68, na Ministarstvo ekologije 25, a na tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija 18.

Dodatno je na Vladu Crne Gore bilo registrovano još 17 automobila. Skupština Crne Gore imala јe na raspolaganju 33 automobila.

”Među lokalnim samoupravama skok se bilježi kod Glavnog grada Podgorica, na koji su u novembru bila registrovana 182 auta, ili 21 više nego početkom prošle godine

Na Upravu policije se početkom novembra vodilo 267 automobila, a na Upravu za izvršenje krivičnih sankcija 42. Agencija za nacionalnu bezbjednost imala je 107 registrovanih auta, a Uprava za inspekcijske poslove 88.

Među onima koјi prednjače po broјu službenih automobila svakako je Pošta Crne Gore, na koju se vodilo 338 auta. Samo deset mjeseci ranije, na Poštu se vodilo 295 auta.

Aerodromi Crne Gore u službenom voznom parku imaju 40 automobila, a Montepu 67.

Među lokalnim samoupravama skok se bilježi kod Glavnog grada Podgorica, na koji su u novembru bila registrovana 182 automobila. To je za 21 automobil više nego početkom prošle godine. Sredinom 2022. na Glavni grad su se vodila 154 automobila, a ova evidencija ne obuhvata vozila lokalnih preduzeća.

U državnim preduzećima ne štede novac građana

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ove godine planira kupovinu novog službenog auta za bezmalo 60 hiljada eura, niz drugih javnih institucija i preduzeća potrošiće desetine ili stotine hiljada eura na nova službena vozila, a šest opština će za te svrhe izdvojiti najmanje 600.000 eura, što je nastavak prakse ogromne potrošnje javnog novca. ASK kupuje vozilo samo dvije godine nakon što su kupili luksuzni BMV za 35.000 eura.

Još jedna agencija, i to ona za nadzor osiguranja, planirala je ove godine kupovinu putničkog automobila za 30.5000 eura, što je 38 odsto njenog ukupnog plana nabavki za 2024, koji je procijenjen na preko 79.000 eura.

U isto vrijeme, Komisija za tržište kapitala planirala je da potroši 25.000 eura za kupovinu putničkog automobila, što je tačno polovina njihovog plana nabavki za ovu godinu, dok je Policijska akademija planirala 53 hiljade eura za nabavku vozila na lizing.

Jedna od javnih institucija koja takođe planira kupovinu novog auta u ovoj godini je i Fond za zaštitu životne sredine, koji projektuje kupovinu električnog vozila za 41,3 hiljade eura.

Pored toga, neka (ne sva) od javnih preduzeća koja planiraju kupovinu novih automobila su Regionalni vodovod (30.000 eura) i Preduzeće za upravljanje morskim dobrom (22 hiljade eura), dok Monteput planira 124 hiljade eura za kombije i putnička vozila, ali nije jasno koliko od toga za putnička vozila, dok će, recimo, pljevaljski Rudnik uglja za putničke automobile potrošiti 90.000 eura, a Elektroprivreda Crne Gore u jednoj stavci nabavke planira 22 hiljade za putničko vozilo, na narednoj za pet putničkih vozila 110.000, a pod stavkom motorna vozila projektuje iznos od gotovo pola milion eura. Centralna banka Crne Gore (CBCG) će za kupovinu vozila izdvojiti čak 70.000 eura, a obnavljanje službenog voznog parka planira i Investiciono-razvojni fond, koji je za to izdvojio 25.000.

Na Skupštinu opštine Budva vodi se 57 automobila, a na Opštinu Tivat 43.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć raspolaže sa 58 automobila.

Da će se nastaviti sa rastom službenih vozila za koјe gorivo i servisiranje, odnosno održavanje, plaćaјu građani potvrđuјu informaciјe koјe јe "Dan" nedavno obјavio. Naime, državni budžet Crne Gore tokom ove godine biće olakšan za najmanje četiri miliona eura, koliko će, sudeći prema planovima javnih nabavki, biti potrošeno za nabavku i plaćanje službenih vozila.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:12