sluzbena vozila / -
03/11/2022 u 15:55 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Funkcioneri u skupim automobilima, a građani u "krntiјama"

Ministarstva imaju novije vozne parkove, ali na ukupnu starost vozila utiče veliki broj automobila iz godina prije 2010. godine, kojima raspolažu inspekcije ili Uprava za šume, i uglavnom su za terenski rad

Preko trećine službenih automobila na državnom nivou u evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu, odnosno oko 38 odsto, prosječne je starosti do šest godina, dok je još deset odsto službenih auta iz te evidencije starosti između šest i deset godina, pokazuje analiza Akcije za socijalnu pravdu (ASP), zasnovana na zvanično dobijenim podacima. Kako je za "Dan" saopšteno iz ove nevladine organizacije, zvanične podatke je dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od Uprave za katastar i državnu imovinu. Evidencija obuhvata 831 automobil u 67 državnih organa i organa uprave, od kojih su devet ministarstava, ali ne i resora unutrašnjih poslova, kao ni Uprave policije ili Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), koji imaju najveće vozne parkove. To znači da je kod Uprave evidentiran samo dio ukupnog državnog voznog parka koji plaćaju građani.

"Dan" je ranije pisao, pozivajući se na podatke Vlade, da u Crnoj Gori skoro svaki drugi stanovnik posjeduje automobil ili neku vrstu motornog i priključnog vozila, odnosno 620.000 stanovnika imalo je na kraju prošle godine 256.180 registrovanih motornih i priključnih vozila. Podaci o starosti tih automobila ipak ukazuju na loš standard, jer su vozila u prosjeku stara 15,3 godine, a na sjeveru, u regiji koja je i ekonomski najugroženija, taj prosjek je i do 20 godina.

image
-Срђан БОЉЕВИЋ

Evidencija Uprave za katastar i državnu imovinu pokazuje da je od ukupnog broja njene evidencije, tj. 831 službenih automobila prosječne starosti do šest godina oko 38 odsto ili 314 vozila. Od šest do deset godina prosječno je staro oko 10 odsto evidentiranih vozila ili 88 auta. Od deset do petnaest godina prosječne je starosti još 312 automobila ili oko 37 odsto od ukupne brojke. Konačno, preostalih 14 odsto ili 117 auta je starosti preko 15 godina.

​Državni revizori voze skupa auta o trošku naroda

Državna revizorska institucija (DRI) ima jedan od mlađih voznih parkova, kada je riječ o javnoj upravi, a njene automobile, ako je suditi po evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu, čine isključivo oni marke "škoda". Tako je krovna revizorska institucija po dvije "škode oktaviјe" trgovala 2016. godine, pa 2017. godine, pa još dvije 2018. godine. Godinu kasnije trgovana je još jedna "škoda oktaviјa", da bi 2020. godine, koja je obilježena kao prva kovid godina, bilo nabavljeno još jedno "škoda" vozilo.

U ASP-u kažu da državni revizori izvjesno ne štede na svojoj komociji, dok nije poznato da li su planirali da se pozabave pitanjem ogromnog broja vozila javne administracije i upute preporuke tim povodom, a u cilju smanjenja ukupnih troškova državne uprave.

U odnosu na pojedinačne državne organe može se zaključiti da ministarstva imaju novije vozne parkove, ali na ukupnu starost vozila utiče veliki broj automobila iz godina prije 2010. godine, a kojima raspolažu inspekcije ili Uprava za šume, koja su uglavnom za terenski rad. Takođe je primjetno i da su poslednjih godina nosioci izvršne vlasti najviše trgovali najnovije modele marke "škoda" ili "mercedes", koji su poznati kao luksuzni, ali i veoma skupi automobili.

image
-SRDJAN_BOLJEVIC

– Imajući u vidu ranije objave da je prosječna starost vozila u zemlji preko 15 godina, a na osiromašenom i u dobroj mjeri opustjelom sjeveru i do 20 godina, jasno je da građani voze veoma stara auta, a to podrazumijeva da su takva auta i svojevrsni rizik u saobraćaju. U isto vrijeme, vidi se da su u državnoj upravi u mnogo boljoj situaciji. Izgleda da je najlakše ne štedjeti iz državne kase, odnosno od novca građana – kažu za "Dan" iz ASP-a.

U državnoј svoјini 4.281 vozilo

Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je nedavno ASP-u podatke na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama da je sredinom ove godine bilo 4.281 motorno vozilo u svojini države, koja "služe za obavljanje potreba državnih organa i javnih službi". U spisku o dostavljenim registrovanim vozilima vidi se da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima 233 automobila, Uprava policije ima 483, dok ANB ima registrovana 92 vozila, što praktično znači da javna i tajna policija imaju 808 automobila.

– U odnosu na ukupan broj od 4.281 vozila to je 18 odsto ili bezmalo petina državnog voznog parka, pa bi se prosječni građanin mogao upitati da li smo mi policijska država, a ako je suditi po ovolikom broju automobila kod ta tri organa – navode u ASP-u.

Glavni grad Podgorica ima 154 registrovana vozila, ne računajući lokalna preduzeća i službe. Skupština opštine Budva ima 57 vozila. Skupština Crne Gore ima registrovanih 26 vozila, a Skupština Bijelog Polja 22, dok Skupština Pljevalja ima 28 vozila, što je dva više od državnog parlamenta. Uprava za inspekcijske poslove ima registrovanih 90 vozila, Uprava za šume 43 vozila, a Uprava za izvršenje krivičnih sankcija 42 auta. Pošta Crne Gore ima 191 vozilo, Aerodromi Crne Gore imaju 38 registrovanih vozila, Monteput 37 auta...

U ovoj nevladinoj organizaciji već duže ukazuju da je preglomazan vozni park javne administracije (i državne i lokalnih) potrebno znatno smanjiti, kako bi se, sa jedne strane, umanjio ukupan trošak za održavanje tog voznog parka, a, sa druge strane, kroz prodaju dijela tog parka može se obezbijediti novac za socijalne potrebe u zemlji.

– Plastično kazano, ne mora svaki javni funkcioner ili visoko rukovodni državni službenik da ima vozilo na teret građana – poručuju iz ASP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 20:04