/ Unsplash
27/02/2024 u 11:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

FZO: Bračni parovi imaju pravo na 4 medicinski potpomognute oplodnje do ženine 45. godine

Bračni ili vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici, za prvo dijete imaju pravo na ukupno četiri pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do napunjene 45 godine života žene, odnosno četiri postupka transfera embriona do navršene 50 godine života - navodi se u saopštenju

Pravo na liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje (MPO) imaju bračni, odnosno vanbračni supružnici, odnosno žena koja ne živi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, saopšteno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) povodom, kako su kazali, čestih nedoumica u praksi i čestih pitanja osiguranika o broju pokušaja MPO.

- Bračni ili vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici, za prvo dijete imaju pravo na ukupno četiri pokušaja na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do napunjene 45 godine života žene, odnosno četiri postupka transfera embriona do navršene 50 godine života - navodi se u saopštenju.

Kako pojašnjavaju, bračni ili vanbračni supružnici, koji imaju jedno dijete (dobijeno bilo prirodnim putem ili postupkom MPO) imaju pravo na još tri pokušaja za drugo dijete i tri postupka transfera embriona nakon odmrzavanja, do napunjene 45 godine života žene.

- Bračni ili vanbračni supružnici, koji imaju dvoje djece (dobijenih bilo prirodnim putem ili postupkom MPO), imaju pravo na još dva pokušaja za treće dijete, i dva postupka transfera embriona nakon odmrzavanja, do napunjene 45 godine života žene.

Kada bračni ili vanbračni supružnici, kao i žena koja ne živi u bračnoj odnosno vanbračnoj zajednici, ne dobije dijete nakon četiri pokušaja na MPO o trošku Fonda, kod homologne trudnoće, imaju pravo na po dva postupka zamrzavanja kvalitetnih embriona na period od po godinu dana i dva postupka transfera embriona nakon odmrzavanja kod heterologne vantjelesne oplodnje za ženu bez djece do 50 godina, a za parove bez djece koji nisu uspjeli dobiti dijete kroz homolognu trudnoću, do 45 godine života - dodaje se u saopštenju.

Važno je, kako ističu, ukazati i to da se broj pokušaja ne može prenositi u narednoj fazi (npr. ako neko dobije prvo dijete nakon dva pokušaja, za drugo dijete nema pravo na pet pokušaja, nego isključivo na 3, koliko je predviđeno za bračne ili vanbračne supružnike koji imaju jedno dijete).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:09