Helikopter Vojske Crne Gore uključen u gašenje požara / - MINISTARSTVO ODBRANE
18/07/2022 u 11:44 h
DAN portal, Ksenija MatovićDAN portal, Ksenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Helikopter Vojske Crne Gore uključen u gašenje požara, kuće nisu ugrožene

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore stavili su svoje resurse na raspolaganje za angažovanje u vanrednim situacijama. Osim helikoptera, stavljeni su na raspolaganje i druge jedinice i resursi

Helikopter Vojske Crne Gore sa tri člana posade uključio se, na zahtjev Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, u akciju gašenja požara na planini Vojnik. Helikopter Bell 412 sa opremom za gašenje požara ima kapacitet do 1.500 litara, a posada je obučena za djelovanje u ovakvim situacijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

image

Požar u Herceg Novom i dalje aktivan

- KSENIJA MATOVIć

- Od  Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi stigao je zahtjev za angažovanje helikoptera u gašenju požara na teritoriji te opštine, pa se Vojska Crne Gore priprema i za uključivanje u tu aktivnost.

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore stavili su svoje resurse na raspolaganje za angažovanje u vanrednim situacijama. Osim helikoptera, stavljeni su na raspolaganje i druge jedinice i resursi.

image

Helikopter Vojske Crne Gore uključen u gašenje požara

- MINISTARSTVO ODBRANE

Ove aktivnosti su u skladu sa trećom misijom Vojske, koja se odnosi na pomoć civilnom stanovništvu i institucijama u slučaju elementarnih nepogoda. To su zadaci kojima Vojska i njeni pripadnici pristupaju maksimalno odgovorno - saopšteno je iz minstarstva.

Požar koji je izbio juče oko 16 časova u mjestu Kabao iznad naselja Zelenika kraj Herceg Novog, najvjerovatnije uzrokovan udarom groma, ne samo što nije ugašen, već se i proširio.

Avioni Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore juče su pokušavali da ga ugase er traktorima, do večernjih sati, ali u tome nisu uspjeli.

Teren je šumovit i izuzetno nepristupačan za vatrogasce.

image

Požar u Herceg Novom i dalje aktivan

- KSENIJA MATOVIć

Prema riječima Zlatka Ćirovića, komandira Službe zaštite i spasavanja, uprkos tome što je sinoć od 16.40 do 19 časova avion Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u šest naleta pokušao da ugasi požar na brdovitom području iznad Zelenike nije uspio u namjeri.

-  Teren je izuzetno nepristupačan, sa niskim a veoma gustim rastinjem. Širi se prema selu  Repaje. I u ovoj oblasti se nalaze četiri vatrogasca i jedno vozilo. Tražili smo, prije 6 sati jutros, ponovo pomoć Direktorata, ali više je požara širom Crne Gore, tako da ćemo vidjeti gdje će poslati er traktor. Ne možemo gasiti požar sa našim ljudima i opremom. Vatra je udaljena kilometar i po od puta. Vegetacija je gusta. Pokušali smo i sa lovcima da nađemo način da se probijemo sa naprtnjačama, ali to nije moguće. Jedino moguće gašenje je ono iz vazduha - kaže Ćirović.

Pojašnjava da je avion MUP-a  sručio na mjesto požara oko 11 kubika vode, što je količina koja odgovara jednoj cistijerni, što je nedovoljno.

- Vatra je u velikom u velikom krugu i širi se prema moru s jedne i s druge strane prema zaleđu. Pojačava i vjetar i očekujemo da opet bude angažovan avion Direktorata. Kuće za sada nisu ugrožene - objasnio je Ćirović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

27. jul 2024 00:37