/ Institut za javno zdravlje
06/01/2024 u 10:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IJZ: Epidemija kovida-19 u Domu starih u Podgorici

Obolijevanje od kovida-19 je laboratorijskim putem potvrđeno kod 20 lica, dok je kod njih petoro istovremeno dokazana i koinfekcija sa respiratornim sincicijanim virusom, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore  je 5. januara 2024. godine registrovao povećan broj slučajeva kovida-19 među korisnicima JU Dom starih Podgorica.

- Obolijevanje od kovida-19 je laboratorijskim putem potvrđeno kod 20 lica, dok je kod njih petoro istovremeno dokazana i koinfekcija sa respiratornim sincicijanim virusom (RSV). Prema informacijama dobijenim od zdravstvene službe Doma starih, svi oboljeli imaju blage do umjerene simptome respiratorne infekcije i trenutno su dobrog opšteg stanja -  saopštili su iz IJZ.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je započeo epidemiološko ispitivanje i sprovodi pojačan epidemiološki nadzor u Domu. Preporuke za sprječavanje i suzbijanje širenja akutnih zaraznih respiratornih infekcija među  korisnicima doma i  zaposlenima dostavljene su Upravi doma.

- Kao i prethodnih sedmica, tako i ovom prilikom apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da tokom prazničnih dana i perioda godine kada je pojava akutnih zaraznih respiratornih bolesti učestala, budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos oboljenja, kao što su veliki kašalj, grip, kovid-19, infekcija sa RSV i drugih, na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći - naveli su iz Instituta.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je u susret praznicima poslao dopis svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne i dječje zaštite, uz zahtjev da maksimalno unaprijede sprovođenje mjera za sprječavanje i suzbijanje akutnih zaraznih respiratornih bolesti.

- Napominjemo da je vakcinacija najdjelotvornija mjera prevencije. U Crnoj Gori trenutno je dostupna vakcina protiv sezonskog gripa i pozivamo sve koji su ciljna grupa da se što prije vakcinišu. Takođe, u toku je završna procedura nabavke vakcine protiv kovid-19 sa unaprijeđenim sastavom (sa XBB sojem) pa će i ova vakcina uskoro biti dostupna rizičnim grupama - saopšteno je iz IJZ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jun 2024 09:36