/ FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
11/11/2022 u 14:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iskustva prijateljskih zemalja značajna za zdravstveni sistem

Ministar zdravlja razgovarao sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori

Rumunija i Crna Gora imaju prijateljske i kvalitetne međudržavne odnose, a u narednom periodu dodatno će unaprijediti saradnju u oblasti zdravstva, zajednička je poruka sa sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Viorelom Mateijem Arteleanonom.

- Upućujući riječi zahvalnosti rumunskom narodu na dosadašnjoj pomoći, naročito u vrijeme pandemije COVID 19, ministar Šćekić je kazao da je upravo taj period pomogao da se iskristališu nedostaci zdravstvenog sistema i da je Ministarstvo zdravlja, kroz ozbiljan reformski proces koji je već pokrenut, riješeno da otkloni sve nedostatke i unaprijedi postojeće servise, s ciljem adekvatne i kvalitetne zdravstvene zaštite. U prvom redu, kako je kazao, nakon više decenija, koliko nije izgrađen ni jedan ozbiljniji zdravstveni objekat, nedavno je počela izgradnja klinika za mentalno zdravlje, za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, a u planu je ili je već počela rekonstrukcija velikog broja bolnica i domova zdravlja. Za sve konkretne aktivnosti, prema riječima, ministra Šćekića, potrebna je adekvatna zakonska regulativa, pa je Ministarstvo zdravlja pripremilo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji će urediti sve procedure u oblasti zdravstva- navodi se u saopštenju.

Ministar je kazao da su nam za tako obiman i odgovoran posao od velike pomoći iskustva prijateljskih zemalja, kao što je Rumunija i da je svaki vid pomoći značajan.

Ambasador Arteleanon je upoznao ministra Šćekića sa načinom organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema u Rumuniji, ističući spremnost da se pruži podrška Crnoj Gori u određenim oblastima zdravstva, prije svega telemedicini, digitalizaciji, kao i farmakologiji.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti edukacije kadra, kroz razmjenu znanja i iskustava crnogorskih i rumunskih ljekara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:18