Ivanović sa ambasadorom Brazila / - MVP
17/11/2023 u 16:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović sa ambasadorima Brazila, Francuske i otpravnikom poslova Španije

Ministar vanjskih poslova je istakao da je važno iskoristiti potencijale za snaženje bilateralnih odnosa i podrška vanjskpolitičkim prioritetima Vlade

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim sastancima, sa ambasadorima Federativne Republike Brazila i Republike Francuske, kao i sa otpravnikom poslova Kraljevine Španije u Crnoj Gori, saopšteno je iz ministarstva.

Tokom susreta sa ambasadorom Brazila na nerezidentnoj osnovi Žozeom Maurom da Fonseka Kostom Koutom konstatovano je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, uz saglasnost o važnosti dinamiziranja bilateralne saradnje. „Postoji prostor za nove inicijative u brojnim oblastima, naročito turizmu, kulturi, nauci i tehnologiji“ kazao je ministar. Istovremeno je iskazana obostrana zainteresovanost za intenziviranje političkih kontakata, kao i saradnje dva ministarstva vanjskih poslova. Na toj liniji, ambasador Kosta Kouto je ocijenio da će planirane političke konsultacije biti potvrda obostrane posvećenosti snaženju odnosa. U kontekstu jačanja uloge naše države u multilateralnim organizacijama, kao jednog od vanjskopolitičkih ciljeva nove Vlade, naglašena je konstruktivna uloga i uspješno djelovanje Brazila u različitim multilateralnim formatima.

U razgovoru sa ambasadorkom Francuske An Mari Maske ministar Ivanović je predstavio prioritete u vanjskoj politici nove Vlade, ukazavši na posvećenost procesu integracije u EU.

image

Ivanović sa ambasadorom Francuske

- MVP

„Vjerujemo da ćemo uz sveobuhvatan i ozbiljan pristup reformskim procesima, prvenstveno u poglavljima koja se tiču vladavine prava, uspjeti da napravimo značajan iskorak, što će podstaći dinamiku pregovaračkog procesa i ubrzati naš evropski put“, istakao je ministar. 

Ambasadorka Maske je kazala da je jasna evropska orjentacija 44. Vlade pozitivan znak, poželjela uspjeh sprovođenju agende reformi, te naglasila spremnost Francuske da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori, na političkom i ekspertskom nivou. 

image

Ivanović sa otpravnikom poslova Španije

- MVP

Sastanak sa otpravnikom poslova Španije Manuelom Duranom bio je prilika da se ukaže na veoma dobru bilateralnu saradnju, ojačanu savezništvom u NATO-u. Tokom razgovora je bilo riječi o predstojećem sastanku Unije za Mediteran, a sagovornici su ukazali na važnu ulogu i doprinos ove platforme jačanju stabilnosti, sigurnosti i održivog razvoja euro-mediteranskoj regiji. Ministar Ivanović je kazao da Crna Gora cijeni podršku Španije evropskom putu Crne Gore, ukazavši na prioritete i posvećenost ispunjavanju obaveza sa evropske agende. Duran je kazao da će Španija, kao prijatelj i saveznik, nastaviti da podržava politiku proširenja i dalji napredak Crne Gore ka punopravnom članstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 19:42