Ivanovć na NATO sastanku u Briselu / - MINISTARSTVO
28/11/2023 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan moguć jedino uz nedvosmislenu evropsku perspektivu

Kao kredibilna NATO članica, nastavićemo da sprovodimo sve obaveze koje proističu iz članstva, uključujući i doprinos politici odvraćanja i odbrane, jačanju ciljeva i sposobnosti Alijanse, kazao je ministar vanjskih poslova

Zadovoljstvo mi je što predvodim delegaciju Crne Gore na sastanku NATO ministara vanjskih poslova ovdje u Briselu. Danas smo razgovarali o aktuelnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava evroatlantska zajednica, a cijenim veoma važnim to što je posebna pažnja bila posvećena Zapadnom Balkanu i njegovoj strateškoj važnosti za Alijansu, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović nakon sastanka u Briselu.

- Dodatan razlog za zadovoljstvo je potvrda saveznika da NATO ostaje posvećen dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti našega regiona i na toj liniji sam, upravo, istakao važnost napora Alijanse i angažman generalnog sekretara Stoltenberga, što je potvrdila i njegova nedavna posjeta regionu. Takođe, iskoristio sam priliku da ponovim nedvosmislenu opredijeljenost Crne Gore ispunjavanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva, to su, kao što je poznato, punopravno članstvo u EU, nastavak dosljednog sprovođenja NATO politika, snaženje pozicije Crne Gore u multilateralnim organizacijama i jačanje regionalne saradnje - kazao je ministar.

On je u kontekstu jačanja sigurnosti našega regiona, naglasi da je stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan moguć jedino uz čvrstu i nedvosmislenu evropsku perspektivu i istakao da će 44. Vlada učiniti sve da doprinese približavanju Crne Gore tom cilju.

- Istovremeno sam ponovio da ćemo, kao kredibilna NATO članica, nastaviti da sprovodimo sve obaveze koje proističu iz članstva, uključujući i doprinos politici odvraćanja i odbrane, jačanju ciljeva i sposobnosti Alijanse, kao i učešću u misijama i operacijama. Takođe ćemo, kao i do sada, biti posvećeni ulaganju u odbranu i jačanju spremnosti da odgovorimo na sve brojnije i kompleksnije izazove - kazao je ministar vanjskih poslova.

Tokom sjutrašnjeg dana naša delegacija će imati sastanak sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine, gospodinom Kulebom, i to će biti prilika da razgovaraju o prijetnjama po evroatlantsku bezbjednost koje izaziva ruska agresija na Ukrajinu i imati priliku da dobiju bliže informacije o situaciji na terenu.

- Crna Gora će, i to ću istaći tokom sjutrašnjeg sastanka, sa istom posvećenošću, nastaviti da doprinosi jedinstvu Alijanse, što, pored ostaloga podrazumijeva i našu neupitnu političku i praktičnu podršku Ukrajini dok god je to potrebno. Odlučno podržavamo pravo Ukrajine na odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i pravo ukrajinskog naroda da živi slobodno u okviru međunarodno priznatih granica - kazao je Ivanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 19:58