Ivanu Vukčeviću uručena Medalja britanske imperije / - FOTO: BRITANSKA AMBASADA
03/04/2024 u 17:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanu Vukčeviću uručena Medalja britanske imperije

Dobitnik počasne Medalje britanske imperije je službenik ambasade za politička pitanja Ivan Vukčević, saopšteno je Britanske ambasade.

Vukčeviću je medalju uručila u ime kralja Čarlsa III, uručila ambasadorka Don Meken na ceremoniji britanskoj rezidenciji u Podgorici.

- Ovo prestižno priznanje Ivan Vukčević, službenik ambasade za politička pitanja, je dobio za svoj rad na unapređenju odnosa između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u prethodnih 17 godina njegovog rada kao dio ove misije. Ivan Vukčević je prvi crnogorski državljanin kojeg Kralj Čarls odlikuje - dodaju iz ambasade.

image

Medalja britanske imperije

- FOTO: BRITANSKA AMBASADA

Bila mi je privilegija da uručim Ivanu Vukčeviću Medalju britanske imperije. Ivanova posvećenost i uzoran rad u javnoj upravi oličava kvalitete koje ovaj sistem nagrađivanja i promoviše. Njegova posvećenost njegovanju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore je neprocjenjiva, a ova medalja je svjedočanstvo njegovog izuzetnog doprinosa, rekla je britanska ambasadorka Don Meken.

Nakon dodjele, okupljenima se obratio i Ivan Vukčević koji je rekao da je počastvovan i zahvalan na ovom priznanju, kao i na prilici da doprinese jačanju odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

- Ovo odlikovanje je ustanovio britanski kralj Džordž V u prvoj polovini 20. vijeka. Medalja je prvobitno bila namijenjena samo Britancima i stanovnicima nekadašnjih kolonija, ali se od 1992. dodjeljuje i stranim državljanima koji su se istakli u drugim oblastima, uz posebne zasluge za unaprjeđenje bilateralnih odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i drugih država. Odluku o tome ko zapravo dobija ovu počast donosi poseban odbor, koji se sastoji od visokih državnih službenika i drugih koji nisu dio javne uprave. Preporuke odbora zatim idu britanskom premijeru, a potom i samom Kralju, koji ih dodjeljuje - zaključuje se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:56