Veliki kašalj opasan kod beba koje nisu vakcinisane, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje / - INTERNET
22/01/2024 u 11:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IZCG: Veliki kašalj potvrđen kod 404 osobe

Kod 326 oboljelih je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 78 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobo

Veliki kašalj je zaključno sa 21. januarom potvrđen kod 404 osobe, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Kod 326 oboljelih je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 78 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Među registrovanim slučajevima (404), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (173), potom u uzrasnoj grupi 6-10 godina (60), u uzrasnoj grupi 26-64 godine (55), 16-20 godina (50), 1-5 godina (38), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (11) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (3).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (285) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (15), Baru (14), Budvi (11), Cetinju (10), Herceg Novom (7), Kotoru (6), Nikšiću (6), Zeti (5), Tivtu (4), Bijelom Polju (3), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Petnjici, Pljevljima i Ulcinj, saopšteno je iz Instituta.

- Od 404 registrovana slučaja, kod 376 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta, ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji, uglavnom kod osoba starijih od 25 godina - saopšteno je iz Insituta.

Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza).

Ističemo da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, COVID-19, RSV - respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći.

Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 00:36